20-årig man döms för mord och en 48-årig man döms för anstiftan till mord

Vid Uppsala tingsrätt har under 5 dagar avhandlats en händelse där en 47-årig man skjutits till döds i en lägenhet i Märsta och där kroppen sedan fraktats till en rishög i Forsby, Knivsta kommun och där bränts upp.

I lägenheten har ett antal personer uppehållit sig. 20-åringen och dennes 15-åriga flickvän, 20-åringens farbror, 48-åringen, samt en kamrat till dem. I lägenheten har även den 47-årige mannen befunnit sig som blivit skjuten med två skott och av dessa avlidit. Tingsrätten har genom de uppgifter som lämnats av kvinnan och vittnet funnit att åklagaren bevisat att det är den 20-årige mannen som skjutit skotten som dödat mannen. Genom deras uppgifter är det även bevisat att den 48-årige mannen förmått 20-åringen att döda genom att säga att 47-åringen annars skulle döda 20-årigen och dennes flickvän och far. De tilltalade har förnekat att det har haft del i mordet.

20-åringen har erkänt att han har forslat bort kroppen och bränt den och på så sätt gjort sig skyldig till brott mot griftefrid. Dennes far, har varit misstänkt för att ha deltagit i detta, men tingsrätten har funnit att åklagaren inte har lyckats bevisa att han deltagit i den gärningen.

48-åringen döms för anstiftan till mord och grovt vapenbrott till 16 års fängelse.

20-åringen döms för mord och andra brott till 12 års fängelse.

– Att 20-årigen döms till ett kortare straff beror på att han vid gärningen var 19 år. Hade han varit vuxen hade han fått samma straff som 48-åringen, men nu sänks detta till två tredjedelar, säger rättens ordförande, rådmannen Nils Pålbrant.

20-åringens far döms för bl.a. skyddande av brottsling till ett års fängelse bestående i att ha tagit hand om och gömt undan en kula/hylsa som använts vid skottet. Den 15-åriga kvinnan döms till 30 timmars ungdomstjänst för skyddande av brottsling genom att hon bl.a. ska ha städat upp i lägenheten för att undanröja spår. En femte person, en 41- årig man frias från misstanken om skyddande av brottsling.

20-åringen och hans farbror, 48-åringen, ska även solidariskt utge skadestånd till mordoffrets dotter med 60 000 kr.