Visste du att 6 av 10 arbetsgivare har erfarenhet av osanna cv:n? Så här tar du reda på sanningen

  • Var transparent med att din organisation arbetar med bakgrundskontroller och berätta varför det är viktigt att göra dessa.
  • Genom att vara transparent med att ni gör bakgrundskontroller inför en rekrytering kan det minska risken att jobbkandidater förvanskar uppgifter.
  • Förklara vad en bakgrundskontroll innebär och att det inte är samma sak som ett utdrag ur polisens belastningsregister.
  • Kontrollera inte bara rättsdata, utan även sådant som personuppgifter, näringsförbud, körkortsbehörigheter och i vissa fall ekonomisk information.
  • Det är mycket värdefullt för dig som arbetsgivare att säkerställa kvaliteten och sanningshalten i en cv före en anställning.
  • Skulle du upptäcka ett falskt cv efter att en anställning erbjudits, medger den svenska arbetsrätten endast möjlighet till avsked i enlighet med LAS under förutsättning att det kan påvisas en avskedsgrund eller ett avtalsbrott.
  • Det förekommer att personer anger falska personuppgifter i rekryteringssammanhang. Genom att använda dig av vår bakgrundskontroll säkerställer du att det är rätt person ni kontrollerar. Med vårt verktyg skickas en samtyckesförfrågan till den tillfrågade som får granska innehållet och källorna. Verifiering av mottagarna görs med BankID. Tryggt både för er och den som ska kontrolleras.
  • Med våra bakgrundskontroller kan du även kontrollera personalia som exempelvis civilstånd, konkurser, näringsförbud, bolagsengagemang och annan information som är relevant för den anställning du rekryterar till.