Krönika: Skicka svenska Gripen till Ukraina – Nu!

”Det här är inte slutet. Det är inte ens början på slutet. Men det är, kanske, slutet på början.”

Churchills berömda krigstal från 1942 klingar i mina öron när jag läser om Volodymyr Zelenskyjs besök på Downing Street; han som har liknats vid en modern variant av Churchill, under Rysslands blitzkrieg.

Och möjligen innebär den brittiske premiärministern Rishi Sunaks beställning ”slutet på början”. Sunak öppnar faktiskt för att sända brittiska stridsplan till Ukraina och har givit försvarsdepartmentet uppdraget att undersöka vilka plan, och hur många som flygvapnet kan avvara.

Motsvarade beställning borde Ulf Kristersson göra från det svenska försvarsdepartementet.Omedelbart.

Det är vidare en sak att skicka avancerade vapensystem till ett behövande Ukraina, en annan att dessa kräver en gedigen utbildning av soldater och piloter. Utbildningstiden varierar förstås; men i konsekvens med detta välkomnar Sunak nu ukrainska piloter till Storbritannien för träning på Natoplanen, innan något definitivt beslut är fattat när det gäller den militära hårdvaran.
Motsvarande inbjudan borde även Ulf Kristersson komma med. Hur lång tid kan det egentligen ta att utbilda en erfaren ukrainsk stridspilot att bli stridsduglig med JAS Gripen?

Tja, det tar ett antal månader, samtidigt som varje ny dag så skördar den ryska invasionen nya civila och militära offer.
Men från Bryssel meddelar statsministern att några Gripenplan till Ukraina inte är ”aktuella”. Och så lyckas Kristersson vara arrogant när det gäller Zelenskyjs desperata böner om hjälp: ”Han vill gärna mer av allting. Så jag kände igen den listan ganska väl.”

Tänk er en man som är på väg att drunkna i Kristerssons hemstad Strängnäs. Mannen vevar desperat i vattnet i Strängnäs Gästhamn efter att ha blivit påkörd av en rysk båt. Kristersson står på bryggan och förklarar sig: ”Jag känner din önskelista väl: du vill ha livboj, flytväst eller att jag hoppar i.”

Låt oss återvända till London. Där huserar världens äldsta militära tankesmedja, grundad av Hertigen av Wellington 1831: Royal United Services institutet, Rusi.

I november publicerade Rusi en enda lång kärleksförklaring till JAS Gripen och planets fantastiska egenskaper för det ukrainska flygvapnet. Den korta sammanfattningen är att Lockhed Martins F 16 spelar i en betydligt lägre division än Saab:s JAS Gripen C/D, när hänsyn tas till de verkliga förhållandena i Ukraina.

Någon, förutom Carl Bildt och andra stridsflygplansnördar, som känner till Rusi:s rapport från i november? Nej, hyllningen har fått förvånansvärt lite uppmärksamhet i Sverige, vilket också är ett rejält underbetyg för Saab:s alla välavlönade PR-konsulter.

Nåväl.

Rusi-rapporten framhåller att JAS Gripen C/D är ”den absolut lämpligaste kandidaten” av Västs flygplan. Effektiv när det gäller beväpning, bränslekonomi och underhåll. Till skillnad mot andra jämförbara stridsflyg så behövs det bara sex personer för att underhålla ett plan. Och det räcker med att bara en i denna grupp har relevant utbildning.

Vad som vidare talar för Gripen är att den inte kräver något ordinarie flygfält, och att start- och landningssträckan är maximalt 500 meter.

Det är kända fakta för de gotlänningar som har sett flygplanet lyfta på bilvägen mellan Visby och Roma. Och Ukraina har naturligtvis betydligt fler asfalterade vägar än fungerande och bombutsatta flygplatser.

Ulf Kristersson skyller vidare på att Sverige har ”ett mycket stort behov av de flygplan som vi har själva.” Jaha, det har dock inte stoppat tidigare moderatledda regeringar att skicka Gripenplan till krig utomlands.

Vi flyger tillbaka i tiden till Libyen april 2011.

Svenska Gripen-plan är plötsligt in action. USA har kallat och Sverige ansluter för att samla Nato-poäng. Sverige må vara styrt av en borgerlig alliansregering i minoritet som dock är tvungen att anpassa sig efter en socialdemokratisk opposition. Så där lyfter de svenska Gripen-planen från Sigonellabasen på Sicilien. Vi lyder under den internationella insatsen OUP, Operation Unified

Protector, som grundar sig på ett beslut från FN:s säkerhetsråd och leds av Nato.

Putin ångrar sig rimligen än i dag att han inte lade sitt veto.

Sveriges bidrag, enligt den officiella historieskrivningen, var att bevara en flygförbudszon, och ”skydda den civila befolkningen från Gaddafi-regimens förtryck”.

I insatsen ingick fem Gripenplan, spanings- och stödresurser, personal för informationsoperationer och en enhet för lufttankning.
Gripen var med i Nato i ett riktigt krig.

Men på ett typiskt svenskt sätt så skulle politikerna förklara att Gripen minsann inte släppte några bomber. Nej, de svenska planen pekade ju ”bara ut” var andra nationers plan skulle bomba!

Sicket typiskt tröttsamt svenskt hyckleri, grundat i permittenttrafiken under andra världskriget.

Sålunda.

Det var en riksdagsmajoritet för att ”skydda den civila befolkningen” i Libyen med JAS Gripen. Varför finns det ingen riksdagsmajoritet i dag för att skicka Gripenplan till Ukraina. En nation som ligger i Europa.

Nej, jag menar inte att planen officiellt ska flygas av svenska piloter.

Då det svenska flygvapnet inte förmår att betala tillräckligt för att behålla sina piloter – de söker ju bara studieledighet – så skulle det kunna ske en informell crowdfunding. Sverige skickar både plan och piloter.

Neutrala Sverige beslutar 8 februari 1940 om stöd till Finland: Sista slutliga fullmakten från regeringen omfattade 12 000 värnpliktiga och 540 fast anställda kan delta i Vinterkriget ”med erforderliga avsked”.

Ukraina är vår sak.

Dessutom är kriget i Ukraina svensk försvarsindustris sak.

Framstår jag som cynisk? Sorry jag är bara realist.

Det ryska anfallskriget i Ukraina innebär givetvis ett skyltfönster för vapenindustrin. Vem – förutom Carl Bildt – visste tidigare vilket synnerligen effektivt vapen Himars från Lockheed Martin är?

Har Marcus Wallenberg å Investors och Sabb:s vägnar traskat runt i korridorerna på försvarsdepartementet för att nå försvarsminister Pål Jonson?

Det förefaller vara mycket troligt.

JAS Gripen i strid i Ukraina utgör ju ett – beroende på stridslyckan – suveränt skyltfönster.
Sånt är livet. Många i Ukraina får inte behålla livet.

Vad jag vill säga är att krassa försvarsindustriell profit kan gå i hand i hand med säkerhetspolitiska intressen. Dessutom skulle JAS Gripen i verklig strid ge värdefull kunskap till det svenska luftförsvaret.

Nog är det märkligt tyst bland svenska politiker om att Sverige borde skicka Gripen till Ukraina. Varför?

Bidra till att bomba i Libyen var uppenbarligen helt ok. Putin och Ryssland är dock ett betydligt större hot mot Sverige än vad än en galen dikator, Khaddafi, var.

Det är högst troligen en omvärlds- och argumentationsanalys som även elever i den ytterst mediokra svenska gymnasieskolan klarar av.

Eric Erfors
Är en erfaren politisk skribent och författare med ett hjärta som klappar extra varmt för Gotland och aktuell med boken ”Politiskt ABC: 899 ord om svensk politik du bör känna till innan du dör.”
[email protected]