Två män döms för mord och grovt rån i Oskarshamn

image

En funktionshindrad man rånades och mördades på öppen gata i september 2022 i Oskarshamn. Kalmar tingsrätt dömer nu två män; den ene för mord och grovt rån till livstids fängelse, den andre för grovt rån till sex års fängelse.

Flera personer blev vittnen till händelsen, och försökte också avbryta den. De två männen spelade in gärningen på film med mobiltelefon, och delar av händelsen har också fångats av en övervakningskamera. Det är väl utrett vad som hänt.

Den funktionshindrade mannen misshandlades först svårt av den ene gärningsmannen medan båda krävde honom på pengar. När han sa att han inte hade några pengar försökte de tvinga med honom till en bankomat.

Därefter gick den ene mannen upp till sin bostad och hämtade en kniv. På filmen från mobiltelefonen hörs hur han knackar på och säger ”mamma, det är en nolla därnere och jag har tänkt att slå ihjäl honom”. När han kom ner igen utdelade han mer eller mindre direkt sju hugg med kniven.

Den funktionshindrade mannen har vare sig kunnat fly eller försvara sig, och redan det våld som använts innan kniven hämtades var livsfarligt. Åtalet för mord gällde bara den ene gärningsmannen, den andre deltog enbart i rånet. Det finns flera försvårande, och inga förmildrande, omständigheter.