Haussade aktier på Twitter för att höja kursen – nu väcks åtal

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm har väckt åtal mot tre personer för delaktighet i ett så kallat ”pump and dump”-upplägg. Den misstänkta brottsligheten har skett vid ett stort antal tillfällen under 2020 – 2021 på samtliga svenska marknadsplatser genom Twitter-kontot ”Aktie-Veteranen”. Brottsmisstankarna rör grov marknadsmanipulation samt medhjälp till grov marknadsmanipulation.

Ekobrott Det misstänkta brottsupplägget har gått ut på att en av de misstänkta har spridit haussande aktierekommendationer på Twitter. Därefter har han och de övriga två misstänkta, i strid mot inläggens rekommendationer, sålt aktier i samband med den prisuppgång som har skett.

– Inläggen har inte motsvarat deras egentliga uppfattningar om aktierna, utan har enbart syftat till att höja aktiekurserna för att möjliggöra gynnsamma försäljningar, säger Jonas Myrdal, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) i Stockholm, i en kommentar i ett pressmeddelande.

Det misstänkta brottsupplägget har gått ut på att en av de misstänkta har spridit haussande aktierekommendationer på Twitter. Därefter har han och de övriga två misstänkta, i strid mot inläggens rekommendationer, sålt aktier i samband med den prisuppgång som har skett.

– Inläggen har inte motsvarat deras egentliga uppfattningar om aktierna, utan har enbart syftat till att höja aktiekurserna för att möjliggöra gynnsamma försäljningar, säger Myrdal.

Den misstänkta brottsligheten har skett vid ett stort antal tillfällen under 2020 – 2021 genom Twitter-kontot ”Aktie-Veteranen”, på samtliga svenska marknadsplatser och har genererat stora vinster till de misstänkta.

Åklagaren yrkar att sammanlagt två miljoner kronor ska förverkas som utbyte av brott.

– Vår utredning har visat att det har rört sig om ett avancerat, mycket frekvent och organiserat upplägg, där Twitter har använts för att vilseleda andra aktörer på värdepappersmarknaden och där de misstänkta har tjänat pengar på detta. Avsiktligt vilseledande inlägg av detta slag riskerar att göra stor skada då investerare lockas att handla i värdepapper till fabricerat höga priser. I förlängningen riskerar det även att äventyra investerarnas förtroende för värdepappersmarknaden.

Stockholms tingsrätt, målnummer B 8573-21.

Fakta: Marknadsmanipulation

Marknadsmanipulation handlar framför allt om handel eller läggande av order på värdepappersmarknaden som kan påverka aktiekurserna på ett falskt eller vilseledande sätt. Det kan till exempel gå till så att någon som redan har många aktier i ett företag vill att aktiekursen ska gå upp och därför köper ytterligare enstaka aktier vid ett stort antal tillfällen och lyckas höja aktiekursen lite varje gång.

Den som gör så kan dömas för brott, även om personen inte visste att det var brottsligt och inte ens har sålt några aktier. Köp av aktier ska ske för att man vill äga aktien på lång eller kort sikt och inte för att man endast vill påverka aktiekursen, det vill säga priset på aktien. Detsamma gäller vid försäljning, den får inte ske för att man vill påverka priset heller.

Att försöka påverka aktiekurserna på annat sätt kan också vara brottsligt. Det kan till exempel vara fråga om spridning av rykten eller information på annat sätt som ger falska eller vilseledande signaler om tillgång, efterfrågan eller pris på ett finansiellt instrument.

Källa: EBM

Andreas Henriksson
Redaktionschef