.
”Makten framför allt” är inte hållbart för något politiskt parti. Det fungerar inte. Särskilt tydligt har det blivit när det gäller Socialdemokraterna, Sveriges ”arbetareparti”, för vilket den inställningen har gällt i alla år. Trots en lång rad oegentligheter har partiet konsekvent valt att förvränga fakta, bortförklara och anklaga andra istället för att ta ansvar för sina misstag. Politikerna träder sällan fram och erkänner fel och brister, än mindre tar de konsekvenserna av sitt handlande och avgår. Det gäller i mer eller mindre hög grad samtliga politiska partier i riksdagen, inte enbart Socialdemokraterna.
Oegentligheter och konflikter i Botkyrka. Ett osedvanligt illa skött partilotteri. Och nu det som journalisten Henrik Sjögren berättar om i Nyhetsmagasinet Fokus under rubriken ”100 miljoner till S-tidning: Uppenbart lagstridigt”.
När är det nog? När ska Sveriges arbetareparti ta konkret ansvar för vad de gör? Hur många förtroendebrott och sannolika lagbrott, överlever ett parti? Vilka försök till förklaringar och bortförklaringar kommer vi att få se och höra innan halvsanningar och orealistiska bortförklaringar inte längre godtas?
Botkyrka-skandalen
Socialdemokraterna i Botkyrka har under de senaste åren skakats av flera skandaler och konflikter som skadat partiet och dess trovärdighet. I januari 2023 avsattes dåvarande gruppledaren och kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin efter en förtroendeomröstning. Bland annat hade närvaro av gängkriminella rapporterats i hanteringen av fritidsgårdar som hade drivits av ABF Botkyrka/Salem.
Östlins beslut att frånta ABF ansvaret för de här fritidsgårdarna ledde till splittringar i partiet. En del ansåg att det fanns brister i hennes ledarskap. Det förekom också anklagelser om korruption och missbruk av skattemedel. Bland annat ska pengar avsedda för att bekämpa gängkriminalitet ha använts till privata lyxresor. Det har ytterligare underminerat förtroendet för Socialdemokraterna i kommunen.
Lotteriskandalen
Hösten 2024 avslöjade Dagens Nyheter allvarliga missförhållanden inom Socialdemokraternas lotteriverksamhet, Kombispel. Aggressiva och oetiska säljmetoder hade använts, ofta riktade mot äldre och sårbara personer. Telefonförsäljningen, som sköttes av anlitade callcenter, pressade potentiella kunder att köpa eller behålla prenumerationer. Enligt tidigare anställda gavs försäljare provision för att övertala kunder att inte säga upp sina avtal.
Det här rörde även partiets ekonomi; lotteriverksamheten bidrog med betydande medel till både Socialdemokraternas och SSU:s verksamhet. Mellan 2014 och 2017 drevs tusentals skuldsatta personer till Kronofogden på grund av dessa lotterier. Nya rapporter visade att partiledningen varnats om problemen redan långt tidigare. Granskningar avslöjade dessutom kopplingar till personer med anknytning till gängkriminalitet hos de anlitade telemarketingbolagen.
Och nu följer ”Presstöds- och momsbefrielseskandalen”.
Presstöds- och momsbefrielseskandalen
Journalisten Henrik Sjögren har i artikeln ”100 miljoner till S-tidning: Uppenbart lagstridigt” i Nyhetsmagasinet Fokus skrivit om att partiets nyhetstidning Aktuellt i Politiken AiP sedan 1999 har mottagit över 100 miljoner kronor i presstöd och samtidigt åtnjutit momsbefrielse. Det är enligt bestämmelserna en omöjlig kombination. För att en tidning ska kunna bli momsbefriad krävs att den klassificeras som en organisationstidskrift, en medlemstidning, inte en allmän nyhetstidning. Lagen för presstöd däremot gäller just för allmänna nyhetstidningar.
AiP anger tydligt på sin sida på nätet den 5 december 2024, som handlar om prenumeration att:
Aktuellt i Politiken ger dig löpande exklusiva och kvalificerade politiska nyheter, analyser och granskningar. Tidningen utkommer digitalt med dagliga uppdateringar exklusivt för prenumeranter, och med en papperstidning varannan vecka. Genom att prenumerera stärker du socialdemokratisk opinionsbildning och journalistik.
Det går knappast att misstolka. Det handlar om en tidning som tillhandahåller ”politiska nyheter, analyser och granskningar”, inte om en medlemstidning. I Fokus kan man läsa:
De flesta av AiP:s artiklar på nätet ligger bakom betalvägg. Så ser det ut hos tidningar som verkar på en kommersiell marknad och vänder sig till allmänheten, även hos Fokus. Den som vill läsa AiP:s innehåll på sajten samt få den tryckta tidningen varje månad kan teckna en prenumeration som just nu kostar upp till 899 kronor per år. Men AiP har en konkurrensfördel. Den visar sig när man ska betala sin prenumeration. Nedanför den summa som ska betalas står det: Moms 0 SEK.
Och:
Samtidigt som tidningen åtnjuter momsfrihet erhåller den även mediestöd (tidigare benämnt presstöd). I år har tidningen beviljats 3,8 miljoner kronor av Mediestödsnämnden. Totalt sedan 1999 handlar det om drygt 100 miljoner kronor i stöd till AiP.
Man behöver bara följa medierapporteringen under några dygn för att förstå hur allvarligt läget i landet är. Om de som företräder folket och som styr landet själva inte följer de lagar och regler de skapat, kommer full anarki att blomma ut. Det gäller absolut inte bara Socialdemokraterna. Men de är i kraft av sin storlek och genom sitt långa maktinnehav ett parti vars agerande har stor betydelse och påverkan, vare sig de sitter i regeringsställning eller inte. Samtliga partier skulle dock behöva en rejäl resning. De behöver på djupet inse att makten ger dem ansvar och skyldighet att i alla lägen agera på sätt som de anser är bäst för hela landet och hela folket. Inte enbart för dem själva.
Merit Wager