Stockholms Handelskammare genomför årligen ett antal undersökningar bland företagare i Stockholm och Uppsala län, i snitt 5–6 gånger per år. I den senaste undersökningen, som besvarades av 1510 stycken, fick företagarna beskriva sin upplevelse av brottslighet i sin vardag och hur den påverkar deras verksamheter.
Resultatet visar att många företagare är oroade över olika former av brott, där cybersäkerhet, kapningar och bedrägerier är särskilt framträdande. Även hot som utpressning, desinformationskampanjer, förtal och mordbrand väcker oro.
Enligt undersökningen uppger 166 företagare att de är rädda för desinformationskampanjer. Dessutom känner 120 svarande oro för olaga hot och tvång, medan 75 är särskilt bekymrade över risken för förtal. Vidare anger 15 företagare att de är oroliga för möjligheten till mordbrand.
Aktuell undersökning genomfördes nu senast i augusti och september.
Denna gången ställdes följande fem frågor:
- Om du blickar framåt: vilken typ av brott är du mest orolig för att ditt företag skulle kunna drabbas av?
- Vilken typ av brott tror du är vanligast att företag i din bransch (eller enskilda medarbetare på dessa företag) begår?
- Upplever du att ditt företag någon gång drabbats av konkurrens från företag som ägnar sig åt brottslig verksamhet?
- Följdfråga till de som svarade något av ja-alternativen: Vilken typ av regelbrott eller brottslig verksamhet upplever du att dessa företag har ägnat sig åt?
- Har den kriminella ekonomin någon gång bromsat tillväxten för ditt företag? D v s att ni, på grund av andra aktörers kriminella agerande, tappat försäljning/omsättning?
54% oroliga över företagskapningar
På frågan ”Vilken typ av brott är du mest orolig för att ditt företag kan drabbas av i framtiden?” svarade 67 % att de i första hand oroar sig för IT-relaterade brott, såsom cyberattacker och dataintrång. Dessutom angav 55 % en oro för bedrägerier och svindlerier, till exempel bluffakturor, och 54 % uttryckte rädsla för företags- och ID-kapningar samt andra former av olagliga övertaganden. Med andra ord är ungefär hälften av de tillfrågade företagarna bekymrade över risken för att deras företag kan utsättas för någon form av kapning.
När det gäller frågan ”Vilken typ av brott tror du är vanligast bland företag i din bransch (eller enskilda medarbetare på dessa företag)?” svarade 26 % skattebrott, 25 % bokföringsbrott, och 24 % bedrägerier eller svindleri, inklusive bluffakturor.
Gällande frågan om företagarna upplevt konkurrens från företag som ägnar sig åt brottslig verksamhet svarade 27 % ja, 51 % nej, och 22 % var osäkra eller visste inte. De som svarade ja på denna fråga uppgav följande brottstyper som vanligast förekommande: 35 % ekonomiska regelbrott, 35 % arbetsrättsliga brott, 23 % andra typer av brott, och 5 % miljörelaterade regelbrott. I frågan ekonomiska regelbrott inkluderas som exempel redovisningsbrott och penningtvätt, i kategorin arbetsrelaterade brott nämns svart arbetskraft och lönedumpning.
Avslutningsvis, på frågan ”Har den kriminella ekonomin någon gång bromsat tillväxten för ditt företag, det vill säga att ni tappat försäljning eller omsättning på grund av andra aktörers kriminella agerande?” upplever 16 % att man tappat försäljning eller omsättning.
Christel Prinsèn
redaktionschef