Rebecca Weidmo Uvell: Dags för en lex Godner som stoppar systemrötan inom välfärden

Alldeles för länge stod så många dörrar på vid gavel in till välfärden att de inte går att räkna. Dörrar in till pengarna. Eftersom vi haft den ofattbara diskrepansen mellan å ena sidan ett mycket nitiskt kontrollerat system för att med hot om polis och fängelse inhämta skattepengar och å andra sidan ett system där samma pengar delas ut i välfärden med enda motprestation ”på heder och samvete”.

Krönika Systemhotande välfärdsbrottslighet Själv började jag granska både bidragssystemen inom välfärden och till föreningarna för tio år sedan och blev chockad. Både över den totala och generella kontrollbristen och på över hur lite detta granskades av media. Det är bättre idag, det finns fler som jag som är fria skribenter och andra avsändare. Och vi har satt press på media.

Men fusket är fortfarande omfattande, kontrollerna saknas och är inte inbyggda i systemen ännu och ännu värre – grovt kriminella har sedan länge öppnat dörr efter dörr in till välfärdens skattkistor och roffat åt sig. Till synes utan risk att åka fast.

Många är hålen att täppa till men de allra värsta, och de som måste prioriteras är de systemhotande. Ett sådant avslöjades av Dagens Nyheter den 20 december. I en stor granskning kartlades hur grovt kriminella som åkt fast och dömts för just grova bedrägerier mot välfärden i den stora assistenshärvan i Södertälje fått nya jobb. På myndigheter.

Just det upplägget involverade från början anställda på kommunen och myndigheter, det kriminella gänget hade insiders som möjliggjorde hela stölden. De hann under många år få ut många tiotals miljoner innan de åkte fast.

Nu har flera av dessa kriminella utan problem kunnat få arbete på olika myndigheter, för att staten inte har som regel att kontrollera anställda mot brottsregistret. Eller ens googla dem som det verkar. Detta var ett stort mål och det hade räckt att söka på namnen online.

Men ingen myndighet idag verkar göra några som helst kontroller utan helt förlita sig på ”heder och samvete”, beklämmande nog.

Detta illustrerar hur viktigt det är att all offentlig verksamhet, inte bara statliga myndigheter utan även kommuner och regioner såväl som till exempel länsstyrelser, får lagstadgade krav att alla anställda som söker jobb måste kontrolleras i belastningsregister. Och det borde även införas krav på att alla som redan är anställda kontrolleras.

Hur många sluga kriminella har inte idag redan infiltrerat olika delar av offentligheten för att möjliggöra saker som ekonomisk brottslighet men även annan slags brottslighet?

Vi hade nyligen ett fall med en anställd på Attunda tingsrätt som läckt material till gängkriminella. Även om en kontroll av henne inte hade gett något innan hon anställdes eftersom hon inte dömts tidigare kommer en kontroll av henne i framtiden omöjliggöra anställning på många ställen.

Hon har slutat på Attunda. Har hon redan hunnit få ett nytt jobb någon annanstans där hon kan fortsätta hjälpa gänget, är det lätt att undra.

Det är ingen mänsklig rättighet att få jobba åt staten, domstolar eller kommuner. Och det är inte en integritetskränkning att arbetsgivaren kontrollerar att du inte är kriminell.

Eftersom offentliga arbetsgivares största ansvar alltid är gentemot skattebetalarna, det är för dem all sådan verksamhet finns. För att ge olika typer av service. Det räcker heller inte med kravet att ta med ett eget utdrag. Tyvärr kan man idag lätt köpa förfalskningar. Utan arbetsgivaren måste själva ta ut utdragen, där alla förseelser syns. Sedan blir det en bedömningsfråga.

Givetvis inte ska en böteslapp eller något annat mindre få diskvalificera. Men har du begått grova brott ska inte alla jobb vara möjliga. Det är mer än rimligt.

Kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner, socialdemokraten som är känd för att säga vad hon tycker och gå sin egen väg, försökte så länge det gick att testa alla 8 000 anställa mot brottsregistret för att hitta grov brottslighet. Kommunen har som bekant länge varit drabbad av väl organiserad brottslighet, som inkluderar välfärden och en rad släkt- och klanbaserade kriminella nätverket som dominerat staden i decennier.

Givetvis blev hon JO-anmäld och i oktober 2023 pausades kontrollerna. Beklagligt nog.

Så här kan vi inte ha det. Inför en Lex Godner, en lag där kommuner och all annan offentlig verksamhet för att skydda sig mot systemförstörande kriminalitet och av respekt för skattepengar, måste kontrollera varenda person som på något sätt arbetar där.

Det är skillnad på att ha rätt och få rätt. Men Boel Godner har både rätt och kommer få rätt. Det gäller bara att regeringen nu sätter lite fart för att få en lag på plats. Och sedan är några av de allra största dörrarna in till vårt gemensamma stängda, för hoppningsvis för gott.

Rebecca Weidmo Uvell
Liberal debattör

Tags

Dela inlägget

LinkedIn
X (Twitter)
Facebook

What do you think?

Boka demo

Boka kostnadsfri demo

Fyll enkelt i dina uppgifter så återkommer vi till dig inom kort. 

Snabbt och smidigt att komma igång
Enkelt att komma igång
1

Boka demonstration

2

Genomgång av tjänsten tillsammans med oss

3

Sätt igång!

Boka kostnadsfri demo