Säkerhetsklass 1 saknas på kvinnofängelser

I en rapport från Kriminalvården framgår det att antalet platser för dömda kvinnor behöver utökas. I januari 2024 satt 453 kvinnor i fängelse i Sverige, vilket översteg kapaciteten på 420 platser.

Fram till 2033 beräknar Kriminalvården en utökning till nästan 2000 platser, både på anstalter och häkten för kvinnor. Det framgår av en analys som Kriminalvården sammanställt. Antalet dömda kvinnor har historiskt sett inte skiljt sig så mycket, men sedan 2020 har man sett en ökning. Hittills har ökningen kunnat hanteras genom dubbelbeläggning i cellerna, på samma sätt som på anstalter med manliga klienter.

Det finns sex anstalter med totalt 420 platser för kvinnor som döms för brott. Den mest kända anstalten är Hinseberg, den har 124 platser varav 77 platser i säkerhetsklass 2 samt 47 platser för säkerhetsklass 3. Den näst största anstalten är Ystad med 76 platser och den tredje största anstalten är Sagsjön med 73 platser.


Under 2023 uppstod behov för fler klass 3-platser. Man utökade då med 12 platser i Halmstad och 8 platserna i Beateberg, som normalt sett ett fängelse för män.

Kriminalvården uppger även att kvinnoanstalterna saknar SRI platser, det vill säga, platser för kvinnor dömda för sexualbrott eller relationsvåld. Det finns behov att separera klienter med olika riskerfaktorer . Kvinnorna har med sig barn vilket skapar en större komplexitet som också behöver hanteras.

Säkerhetsklasser

Hittills har endast behov för två säkerhetsklasser, 2 och 3. Men det är på väg att ändras. Enligt rapporten har läget förändrats och det har uppkommit behov för säkerhetsklass 1. Än så länge har man hanterat de enstaka behoven av säkerhetsklass 1 klienterna inom ramen för säkerhetsklass 2. De senaste årens ökade gängkriminalitet och grova brott inkluderar även kvinnor. Tidigare har behovet för säkerhetsklass 1 klienter varit nästan obefintlig men nu spår Kriminalvården att det kommer att öka med cirka 5 %. Då det saknas statistik kring säkerhetsklassen för kvinnor är det svårt för Kriminalvården ge exakta siffror. Det är en utmaning att hitta den rätta fördelningen skriver man i rapporten.

Polisen har uppskattningsvis 300 kvinnor och flickor under lupp i anknytning till gängkriminalitet. Precis som för män dömda för gängrelaterade brott är riskerna höga och behov av att placera kvinnorna med förhöjd säkerhet finns.”


Regionala förutsättningar

Med det utökade behovet som identifierats har KriminaIvården genomfört en analys av de befintliga anstalterna. I södra Sverige finns förutsättningar på anstalterna Ystad och Ringsjön att bygga ut på de befintliga tomterna. I västra Sverige öppnar Sagsjön nya lokaler under 2024. Där finns även möjlighet för tillbyggnad inom området av säkerhetsklass 3.

Runt Hinseberganstalten finns stora områden viket ger en möjlighet att bygga ut, även där finns möjligheter för fler platser inom säkerhetsklass 3.

I Stockholmsområdet där Färingsö anstalten ligger hyr man idag lokalerna under ett kortsiktigt kontrakt. Det kontraktet behövs ses över, men det finns mark tillgänglig som skulle kunna bebyggas. Mellan anstalterna Färingsö och Svartsjö finns mark som möjligtvis skulle kunna användas för utbyggnad.

I Norra Sverige finns anstalten Ljustadalen, där är tomten stor och det finns möjligheter för tillbyggelse men frågan är ännu inte ställd till kommunen. Ljustadalen är den enda anstalten för kvinnor norr om Stockholm.

Christel Prinsén
redaktionschef

Tags

Dela inlägget

LinkedIn
X (Twitter)
Facebook

What do you think?

Boka demo

Boka kostnadsfri demo

Fyll enkelt i dina uppgifter så återkommer vi till dig inom kort. 

Snabbt och smidigt att komma igång
Enkelt att komma igång
1

Boka demonstration

2

Genomgång av tjänsten tillsammans med oss

3

Sätt igång!

Boka kostnadsfri demo