Stopp för slappa permissioner

Den som har begått ett grovt brott ska stanna i fängelset. Inte släppas ut på slarvigt bevakad ledighet. Riskerna för hyggligt folk är för stora.

”Mördaren skulle sova hos sin mamma på permissionen. I stället tog han och en kvinnlig fångvaktare från hans fängelse in på ett hotell i centrala Stockholm.” Det berättade Expressen i veckan.

Nyheten är upprörande, men inte förvånande. Det är inte första gången vi får höra om slappheten kring svenska häkten och anstalter. Snällismen råder tydligen – på bekostnad av vår trygghet.

I det aktuella fallet fick en dömd mördare permission för att träffa sin familj. Det hela kontrollerades dock inte särskilt noga, utan mördaren uppmanades blott att ringa på kvällen och bekräfta att han var hos sin mamma.

Det är skrattretande naivt.

Mannen ringde, men befann sig i själva verket på ett hotell med en kvinnlig fångvaktare. Hon var inte där för att bevaka honom…

Kvinnan sa upp sig när hon avslöjades en vecka senare, och hon ursäktade sitt beteende med en snyfthistoria. Till Expressen sa hon:  ”Jag var på en plats i livet där jag mådde väldigt dåligt och jag var inte stark nog att hantera mitt arbete och de påtryckningar jag utsattes för”.

Gråt mig en älv, tänker jag. Fatta vad du utsätter oss andra för, kvinna!

Du hotat hela rättssystemet. Demokratin. Vår trygghet.

Det förekommer tyvärr att kvinnliga anställda har sex med fångar och skickar kärleksbrev, och de får väl skylla sig själva om de lockas av bad boys. Men värre är att de förtrollade flickorna dessutom har läckt information och tillåtit pojkarna att ringa hemliga telefonsamtal.

Expressen avslöjade att nästan varannan internutredning från 2018 om ”otillbörlig relation” lades ner eftersom den berörda anställda sa upp sig, vilket gör att hen kom undan eftersom arbetsgivaren inte rätt att undersöka saken vidare.

Detta innebär att det är relativt riskfritt att flirta och gå över gränsen.

Arbetsgivare som Kriminalvården borde ha rätt att tvinga tidigare anställda att prata. Dokumentationen kan vara värdefull, för att se mönster och identifiera luckor. De som misskött sig borde också få en prick, och aldrig få jobb i det offentliga någonsin igen.

Även fångarna bör få kännbara sanktioner. Om man bryter mot reglerna och missbrukar permissioner, eller ljuger, ska det få konsekvenser. Kanske längre straff, kanske NOLL permissioner i framtiden.

Detta med permissioner är för övrigt ett märkligt fenomen. Varför släpps en massa farliga personer ut på gatorna utan kontroll?  

Rubrikerna kommer i medier med regelbundenhet. Några rubriker:

2018: ”Dödade fru och dotter – får nu permission för att shoppa och fiska”.
2021: ”Ikea-mördaren får permission – vill bowla och fotografera”.
2022: ”Dömd styckmördare fick permission – för att äta glass och bowla”.
2023: ”Dubbelmördare får permission – vill köpa engångskamera och guldhalsband”.
2023: ”Läkare visste om mordplan – gav permission ändå”.
2024: ”Dubbelmördaren får permission – ska köpa cigg och äta thaimat”.

Det är inte alltid de gulligaste som släpps ut. Vissa får permission trots att de hotat personal eller misskött sig.

Exempelvis fick en man som dömdes till livstids fängelse för inblandning i dubbelmordet på Vår Krog & Bar i Biskopsgården i Göteborg 2015 permission i augusti – trots att han varnats 189 gånger för sitt beteende och bland annat dödshotat personer och försökt ta kontrollen över hela fängelset!

Det är inga små förseelser det handlar om. Ändå släpptes han ut.

Reglerna kring permissioner behöver sannerligen ses över. Aktiva gängkriminella ska naturligtvis alltid få nej, liksom de som har betett sig illa. Större hänsyn bör tas till brottsoffren.

Kriminalvården menar att permissioner ska förbereda fångar för ett liv utanför fängelset och ”minska skadeverkningarna av frihetsberövandet”. Men är en stunds bowlande verkligen den bästa metoden?

Alla borde tvingas till KBT för att lära sig kontrollera impulser, samt hantera trauman som kan leda till farliga aggressioner och hämndcykler. Utbildning är självklart; fångarna ska aktiveras på heltid med att lära sig svenska språket om det behövs, och färdigheter som kan leda till jobb i framtiden.

Detta ger en rejäl bas att stå på inför resten av livet. Detta gör att brottslingarna blir mindre farliga för oss i framtiden.   

Det är inte snällt att vara för snäll. Ibland behövs nypor som känns.

Carolin Dahlman

Tags

Dela inlägget

LinkedIn
X (Twitter)
Facebook

What do you think?

Boka demo

Boka kostnadsfri demo

Fyll enkelt i dina uppgifter så återkommer vi till dig inom kort. 

Snabbt och smidigt att komma igång
Enkelt att komma igång
1

Boka demonstration

2

Genomgång av tjänsten tillsammans med oss

3

Sätt igång!

Boka kostnadsfri demo