Dumpen har delvis rätt

Kritiserade sajten Dumpen, som bland annat drivs av före detta höjdhopparen Patrik Sjöberg, har som arbetsmetod att låtsas vara barn för att locka pedofiler att stämma träff med dem. Sedan spelar de in mötena och lägger ut på sajten inklusive meddelanden. Grundarna driver sajten med hjälp av frivilliga donationer och drivs av att lagstiftarna gör för lite för att fånga landets pedofiler.

Flera män har begått självmord efter att ha avslöjats. Kritiken har varit massiv mot sajten, mot att de tagit lagen i egna händer även om det de gör inte egentligen är olagligt. Mer än förtal om man publicerar anklagelserna.  Att låtsas vara barn är inte förbjudet, eller att filma folk man stämmer träff med.

Men de har delvis rätt, för det saknas lagstiftning i Sverige. Jag har pratat med poliser som arbetar inom området och inte ens om polisen ”fiskar” efter pedofiler online genom att låtsas vara barn är det ett brott att vare sig skicka meddelanden med barn eller stämma träff med barn, om ”barnet” är en vuxen. Riktiga barns meddelanden används som bevisning men polisernas kommunikation måste resultera i något mer än att stämma träff. Att fiska online räcker inte, men hittar man barnporrbilder i mannens dator till exempel finns bevis för brott och de kan åtalas.

Det här är varför det är extra svårt att få tag i och fälla pedofiler. Poliserna har sina tricks när de gäller att säkra bevis när de hittat någon de vet att de kan få dömda men de skriver jag inte ut här.

En sak som Gunnar Strömmer däremot borde göra är att införa en ny brottsrubricering. Vi har redan lagstiftat mot förberedelse av allmänfarlig ödeläggelse (sprängdåd), förberedelse till mord  (stämpling) och kriminaliserat deltagande i terrororganisation. Det vill säga, det är olagligt att ens ha intentionen att begå diverse brott.

Varför har vi inte brottet ”förberedelse av övergrepp mot barn”?

Det är nämligen exakt vad detta är och vad Dumpen försöker visa. Alla män de hänger ut har åkt iväg för att ha sex med ”barnen” de chattat med. Oftast har Dumpens fejk-konton, ofta tjejer på 13 eller 14 år, kontaktats av männen via Snapchat och Kik, och de har nästan omedelbart kommit in på sex. Bevisen är många, innan de publiceras på sajten.

Det är inga olyckshändelser. Gång på gång fiskar de upp en pedofil, som däremot inte kan dömas eftersom det inte var ett riktigt barn bakom skärmen. Det saknas helt enkelt verktyg för att fånga pedofiler som planerar övergrepp trots att det finns otaliga bevis.

I alla andra brott är dessutom intentionen viktig. Om du haft intentionen att skada eller döda någon till exempel blir straffet hårdare än om du inte hade någon intention. Det råkade bara bli så i ett slagsmål, du försvarade dig själv eller något annat.

Hade brottet ”förberedelse av övergrepp mot barn” funnits hade bara att be en 13-åring online om att få våldta henne eller att hon ska suga av dig vara ett brott i sig. Även om det också måste finnas starka beviskrav, som att personen vid flera olika tillfällen upprepar detta och kanske även stämmer träff. Idag är det förbjudet att ligga med en tjej du följt med hem om du inte uttryckligen i efterhand kan bevisa att du frågade om hon ville, så fungerar den kritiserade Samtyckeslagen.

Men det är helt fritt att skicka hundratals meddelanden till små barn via sociala medier och erbjuda dem pengar för sex. Lagstiftaren har sagt att det är helt okej, chockerande nog.

Det finns en massa män som lever på ytan helt vanliga liv som i sina andra, hemliga, liv ägnar sig åt att kontakta barn på sociala medier, ragga upp dem ofta med pengar som lockbete och som även stämmer träff med dem. Barn. Men dessa män går fria för att personen bakom kontot är en vuxen i syfte att avslöja pedofiler.

Istället borde bara intentionen att våldta ett barn vara förenat med fängelse. Tänk så många unga liv som blir förstörda för att vi har ett så här stort hål i lagen? Och tänk om vi istället kunde låsa in pedofilerna innan de hunnit skada barn?

Det skulle dessutom vara den enklaste propositionen i världen att få igenom i riksdagen, även utan egen majoritet. Vilket parti skulle rösta emot ett ytterligare skydd av barn mot pedofiler?

Rebecca Weidmo Uvell
fri högerdebattör på sajten uvell.se

Tags

Dela inlägget

LinkedIn
X (Twitter)
Facebook

What do you think?

Boka demo

Boka kostnadsfri demo

Fyll enkelt i dina uppgifter så återkommer vi till dig inom kort. 

Snabbt och smidigt att komma igång
Enkelt att komma igång
1

Boka demonstration

2

Genomgång av tjänsten tillsammans med oss

3

Sätt igång!

Boka kostnadsfri demo