Fysisk närhet kan ge fred på jorden och ro i magen. I dessa kalla tider behöver vi nog alla en stor kram.
Anställda ska ge varandra en kram vid arbetsdagens början och slut. Det kräver det danska företaget Encounter. I deras personalhandbok finns tydliga instruktioner om kramkrav, rapporterade olika medier häromdagen.
VD:s förklarade att ”en kram skapar enormt mycket värme och en upplevelse av att man stöttar”. Sannolikt leder kramandet även till ökad lönsamhet. Kyla, baktalande och mobbing – som tyvärr är ganska vanligt på arbetsplatser – kan lätt leda till röda siffror, både i form av att folk säger upp sig eller sjukskriver sig.
Rekordmånga sjukskrivs för stress i Sverige, visade Försäkringskassans lägesrapport om psykisk ohälsa i höstas, vilket leder till lidande och enorma kostnader. 92 miljarder kostade sjukskrivningar 2024 och nästan hälften berodde på psykisk ohälsa, enligt Skandia.
Stress på jobbet handlar ofta om brist på inflytande eller konflikter på jobbet, enligt en studie från Göteborgs universitet, och kramar är fantastiska verktyg för att både mildra stress och lösa upp konflikter. Bättre än piller. Bättre än vila och hemmasittande.
Vid mjuk fysisk närhet frisätts hormonet oxytocin som minskar ångest och sänker blodtryck och puls. Stresshormonet kortisol sänks medan lyckohormonerna serotonin och dopamin höjs, vilket motverkar depression. Allt detta kemiska förbättrar vår självkänsla, stärker sociala band, får oss att dela med oss av våra känslor, vilket i sin tur ökar känslan av tillit och därmed vår trygghet.
Om du inte har någon att krama, kyssa eller ha sex med funkar även meditation, fysisk träning och kontakt med husdjur – till och med ett gosedjur. En dusch kan ersätta kramen, eftersom vattnets strålar skapar ett lätt tryck på huden, och värme sprider sig i kroppen. Smörj in dig med hudkräm efteråt, så frisätts hormonet. Eller så kan du meditera eller prata med en vän, gärna med ögonkontakt. Att lyssna på musik kan stimulera frisättningen av oxytocin. Tydligen kan man också få liknande effekt av att använda händerna, till exempel klippa och klistra, sticka, pyssla, knåda deg eller påta i trädgårdslandet.
Spegelneuroner i vår hjärna gör dessutom att vi härmar känslor, så om vi ser någon som är glad blir vi själva glada till exempel. När vi tittar på en film när personer berörs kommer vi själva att reagera på samma sätt som om vi själva smektes, visar forskning.
För arbetsgivare kan det vara en bra idé att öka mängden beröring på jobbet. Det är verkligen inte alla som uppskattar det, men företag behöver inte ha krav på kramar i sin personalhandbok, utan det räcker med att vidröra personalens axlar eller se dem i ögonen.
För företag finns mycket att hämta ur kramforskningen. En undersökning visade att kunder på ett postkontor blev mest nöjda med servicen om de berörts lätt på handen när de fick sitt paket. Servitörer som rörde lätt vid gästerna fick mer dricks än andra, visade ett annat experiment.
Politiker kan uppmuntra oxytocin-tillväxt genom att uppmuntra till massage i förskolan, vilket har visat sig minska bråk mellan barnen. Forskning visar även att barn som blir kramade ofta har lättare att lära sig, så beröring i skolan kan vara en god idé. Äldre på vårdhem blir mindre oroliga med mjuk taktil massage, så även där kan beröring uträtta mirakel, kanske minska behovet av lugnande läkemedel. Jag säger inte att det ska ordnas kramkalas i Kriminalvården men det kan vara smart att exempelvis ha tavlor på väggarna av människor som kramas eller meditation som aktivitet.
För att oxitycinet ska frisättas behöver kramen vara i åtminstone 10-20 sekunder. En perfekt smekning görs med beröring i tempot fem centimeter i sekunden. Men oavsett tempo behöver nog alla en kram i dessa mörka tider, med så mycket aggressiv kriminalitet, otrygghet och oro över världsläget. Kramar kanske inte skapar fred på jorden och bekämpar gängkriminalitet, men de lugnar – vilket är ett gott första steg.
Kram!
Carolin Dahlman
Högerliberal debattör på Hjärtat till Höger