Ökade insatser mot rekrytering av unga till kriminella nätverk

Rekryteringen av barn och unga till organiserad brottslighet är ett växande samhällsproblem. Nu presenterar regeringen en rad kraftfulla åtgärder i ett försök att vända utvecklingen – från ökade resurser till skolor och socialtjänst, till satsningar på särskilda ungdomshem och ekonomiskt stöd till kommunerna.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall, skolminister Lotta Edholm, Christian Carlsson (KD) och Jessica Stegrud (SD) stod bakom initiativet som nyligen presenterades i en gemensam dragning. Deras budskap är tydligt: samhällets insatser måste bli både tidigare och mer kraftfulla.

– Barn och unga utnyttjas allt oftare som verktyg av kriminella nätverk. Det är ett svek mot dem – och en risk för hela vårt samhälle, säger Waltersson Grönvall.

Skolsociala team och närvaro i klassrummet

En av de mest omfattande satsningarna handlar om skolan. Regeringen ökar statsbidraget med 50 miljoner kronor till skolsociala team, som jobbar nära elever i riskzon. Frånvaro på lektioner och otrygga skolmiljöer ökar risken för misslyckande i skolan men ökar också rekrytering till gängen. Totalt uppgår budgeten för detta till 350 miljoner kronor under 2025.

– En trygg skolmiljö och regelbunden skolnärvaro är avgörande skyddsfaktorer. Vi vet att skolmisslyckanden ofta är första steget mot utanförskap, säger skolminister Edholm.

Bob-strukturen utvecklas vidare

Regeringens så kallade “Bob-struktur” – ett riktat arbete för att motverka att barn dras in i grov kriminalitet – får också ökat stöd. Nya medel går till länsstyrelserna för att stötta kommuner och lokala aktörer i deras arbete med unga i riskzon.

BoB är ett arbetssätt och en struktur där flera samhällsaktörer – exempelvis socialtjänst, skola, polis, regioner och civilsamhälle – samverkar för att identifiera och hjälpa barn och unga som:

  • Lever i eller nära kriminella miljöer
  • Har börjat begå brott
  • Löper stor risk att rekryteras till gäng

Det handlar alltså om att tidigt identifiera riskpersoner och samordna insatser utifrån varje individs behov.

SiS-hem och ökat kommunstöd

Fler SIS-hem planeras utifrån det ökade behovet  samhället. För att hantera de ungdomar som redan är i en allvarlig riskmiljö planeras fler platser på SiS särskilda ungdomshem. Där ska möjligheten till skydd ökas genom begränsad rörelsefrihet och mobilanvändning, det vill säga låsbara rum och möjlighet att omhänderta mobiler. 200 miljoner kronor föreslås avsättas för att inrätta nya ungdomshem.

Dessutom ökar regeringen det ekonomiska stödet till kommunerna för placeringskostnader i social barn- och ungdomsvård. Det nuvarande stödet på 400 miljoner kronor förstärks med ytterligare 100 miljoner.

Ett helhetsgrepp

Satsningarna markerar ett helhetsgrepp där regeringen kombinerar breda förebyggande insatser med riktade åtgärder mot de mest utsatta.

– Att motverka att unga dras in i kriminalitet är ett led i det paradigmskifte som nu görs i svensk politik där vi genomför kraftfulla åtgärder på alla plan för att på riktigt ta itu med den allvarliga brottsligheten, säger Jessica Stegrud, socialpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Tags

Dela inlägget

LinkedIn
X (Twitter)
Facebook

What do you think?

Boka demo

Boka kostnadsfri demo

Fyll enkelt i dina uppgifter så återkommer vi till dig inom kort. 

Snabbt och smidigt att komma igång
Enkelt att komma igång
1

Boka demonstration

2

Genomgång av tjänsten tillsammans med oss

3

Sätt igång!

Boka kostnadsfri demo