Dags att sluta släcka bränder i vården

Tänk dig en primärvård som inte bara lägger plåster på dagens problem utan aktivt arbetar för att du ska slippa bli sjuk i första taget. Låter det för bra för att vara sant? Inte alls. Nyckeln kan ligga i ett ofta missförstått men ytterst effektivt ersättningssystem som heter kapitering, något som Sveriges regioner bör satsa mer på.

Kapitering innebär att vårdcentraler får en fast ersättning per listad patient, oavsett hur många besök patienten gör. Systemet justeras ofta efter faktorer som ålder, kön och socioekonomiska förhållanden. Poängen? Att skapa en hållbar, jämlik och proaktiv vård där fokus ligger på långsiktig hälsa.

Föreställ dig en äldre kvinna som bor på landsbygden. Hon har kroniska sjukdomar och är i stort behov av regelbunden vård. I ett system där vårdgivare får betalt per besök kan hon riskera att få splittrad och kortsiktig vård. Kapitering fångar upp hennes behov genom att ge vårdcentralen resurser att planera för hennes hälsa och det innan problemen eskalerar.

Region Uppsala är ett exempel på hur kapitering kan stärka jämlikheten i vården. De har ökat den fasta ersättningen för listade patienter från 80 till 90 procent säkrar de resurser för att landsbygdens vårdcentraler ska kunna erbjuda samma höga kvalitet som stadens. Det handlar inte om att regioner inte har infört kapitering, för det har samtliga gjort. Däremot finns det en påtaglig variation i hur stor andel av ersättningen som är kapiteringsbaserad. Där ligger många regioner efter, till exempel Uppsala.

Kapitering vänder vårdens fokus från ”brandsläckning” att hantera akuta problem, till prevention och hälsofrämjande arbete. När vårdcentraler inte får betalt per patientbesök minskar risken för överbehandling, och resurser kan istället läggas på att hålla dig frisk. Det är smart ekonomi, både för individen och för samhället.

Under pandemin blev det också tydligt hur viktigt det är att ha en effektiv primärvård som kan förhindra att sjukvården överbelastas. Med kapitering får vårdgivarna möjlighet att arbeta långsiktigt, vilket kan leda till att liknande kriser hanteras bättre i framtiden.

Kritiker menar att kapitering kan leda till underbehandling, eftersom vårdcentralerna har incitament att hålla kostnaderna nere. Men enligt Göran Stiernstedt, som har lett en statlig utredning om vårdens styrning, är kapitering det ”minst dåliga” ersättningssystemet. Det balanserar kostnadskontroll med hög kvalitet och patientcentrerad vård på ett sätt som få andra modeller kan.

För att maximera fördelarna med kapitering är det viktigt att kombinera modellen med kvalitetsindikatorer och andra styrmedel. Att inkludera målrelaterad ersättning baserad på indikatorer som kontinuitet, tillgänglighet och patientnöjdhet säkerställer att vårdgivare fokuserar inte bara på kostnadseffektivitet utan också på att leverera högkvalitativ vård.

Sammanfattningsvis är kapitering en hållbar och patientcentrerad ersättningsmodell för primärvården. Den främjar inte bara ekonomisk hållbarhet, utan sätter också patienten i centrum. Modellen uppmuntrar till förebyggande insatser, jämlik resursfördelning och kontinuitet i vården, vilket leder till en mer effektiv och rättvis hälso- och sjukvård. Fler regioner borde höja andelen av ersättningen som är kapiteringsbaserad, likt Uppsala har gjort, istället för att ständigt ägna sig åt brandsläckning.

Filip Linnert
högerkonservativ debattör

Tags

Dela inlägget

LinkedIn
X (Twitter)
Facebook

What do you think?

Boka demo

Boka kostnadsfri demo

Fyll enkelt i dina uppgifter så återkommer vi till dig inom kort. 

Snabbt och smidigt att komma igång
Enkelt att komma igång
1

Boka demonstration

2

Genomgång av tjänsten tillsammans med oss

3

Sätt igång!

Boka kostnadsfri demo