Flera branscher varnar för konsekvenser av Högsta domstolens domar

Den 25 februari 2025 meddelade Högsta domstolen sina domar om utlämning av allmänna handlingar. Under 2024 hade flera nyhetsbyråer fått avslag från Umeå tingsrätt på sina begäranden om att ta del av domarna utan förbehåll. Efter Högsta domstolens avgöranden har flera personer från olika branscher uttryckt sina åsikter och de varnar för konsekvenserna.

Ekobrottsmyndigheten
Ekobrottsmyndighetens brottsförebyggande specialist Sara Persson intervjuas i Aftonbladet några dagar efter domen.
– Ett stort steg tillbaka.
– Det här gör det väldigt mycket svårare för samhället att brett bekämpa ekonomisk och organiserad brottslighet, säger hon.

Så beskriver Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten, följderna av de den uppmärksammade hovrättsdomen.

Internet Sweden
På Internet Swedens hemsida skriver Peter Forsman om vad han anser vara några av de viktigaste följderna av domarna.

”Och det jag menar är att detta kan komma att få ödesdigra konsekvenser för hela samhället – antingen ’bara’ mycket kostsamma, eller genom ökad sårbarhet och kriminalitet, eller genom att svenska domstolar blir överbelastade med administrativa uppgifter. Sannolikt blir det en kombination av alla tre. Och allt till följd av Högsta domstolens beslut.”

Forsman har gjort en beräkning utifrån hur många ”kontrollanter” som berörs av domen. Enligt hans analys påverkas minst 100 000 personer i sitt dagliga arbete. Cirka 85 000 av dem arbetar inom offentlig sektor och brottsbekämpande myndigheter. Därutöver påverkas även den privata sektorn, särskilt yrkesgrupper inom compliance såsom banker, finans, säkerhet samt kommuner och regioner.

Forsman har även räknat på effekterna för så kallade ”sällananvändare” och begränsat gruppen till 10 000 personer i sitt exempel. För att exempelvis kontrollera ett företag med fem styrelsemedlemmar skulle det i framtiden krävas att en person skickar e-post till 72 domstolar med sin förfrågan.

Hans beräkningar visar att en genomsnittlig företagskontroll leder till ytterligare fem kontroller, vilket kan resultera i upp till 18 miljoner förfrågningar per dag till Sveriges 72 domstolar. På årsbasis (med 249 arbetsdagar) skulle detta innebära över 4,4 miljarder förfrågningar per år – som samtliga måste hanteras samma dag av domstolarna.

Almega
Almega är Sveriges ledande arbetsgivarorganisation inom tjänstesektorn. Till Örebro Nyheter berättar Rebecca Henriques, arbetsrättsjurist på Almega, att arbetsgivare nu måste vara mer vaksamma vid rekryteringar än tidigare. Den organiserade brottsligheten riktar in sig på företagare och kan genom infiltration använda företag som verktyg för att begå brott.

I ett pressmeddelande skriver även Almega:

”Nu måste regeringen skyndsamt agera för att säkerställa att arbetsgivare åter får möjligheten att skydda sig mot infiltration från den organiserade brottsligheten. Det är min förhoppning att regeringen lyssnar både på näringslivet och Integritetsskyddsmyndigheten och agerar snabbt i frågan”, säger Rebecca Henriques.

Journalisten
I tidningen Journalisten den 3 mars redovisas en enkät som redaktionen genomfört efter Högsta domstolens dom.

Citat från Journalisten

– En potentiellt förödande förändring av förutsättningarna för granskande journalistik.
– Journalistens enkät visar att ledande svenska grävredaktioner ser med stor oro på HD-domen och listar 25 granskningar som hade varit omöjliga eller mycket svåra att genomföra utan tillgång till rättsdatabaser.

Verifiera har under veckan sökt justitieminister Gunnar Strömmer för en kommentar men fått besked att han inte hade möjlighet att svara.


Christel Prinsén
redaktionschef

Tags

Dela inlägget

LinkedIn
X (Twitter)
Facebook

What do you think?

Boka demo

Boka kostnadsfri demo

Fyll enkelt i dina uppgifter så återkommer vi till dig inom kort. 

Snabbt och smidigt att komma igång
Enkelt att komma igång
1

Boka demonstration

2

Genomgång av tjänsten tillsammans med oss

3

Sätt igång!

Boka kostnadsfri demo