Regeringen vill ge polisen och andra brottsbekämpande myndigheter utökade befogenheter för att förebygga och utreda allvarlig brottslighet bland barn under 15 år. I en lagrådsremiss som presenterades idag föreslås att hemliga tvångsmedel som avlyssning och övervakning av elektronisk kommunikation ska kunna användas även när misstänkta är under straffmyndighetsåldern.
Justitieminister Gunnar Strömmer betonade vid tisdagens pressträff 30 april 2025 att förslagen är ett led i arbetet med att bryta gängens rekrytering av barn och unga.
– Det här handlar i högsta grad om prevention. Att förhindra att minderåriga begår allvarliga våldsbrott. Men också att komma åt dem som ligger bakom, de längre upp i hierarkin som styr och beställer. Vi måste gå på offensiven för att bryta gängens rekrytering, säger justitieminister Gunnar Strömmer.
Gäller grova brott – trots att barn inte är straffmyndiga
Barn används idag i större omfattning för att utföra grövre brott på den högre straffskalan. Regeringen vill fortsätta att motverka den utveckling som sker. För att kunna göra det så ska hemliga övervakning ökas och inkludera de barn som står i risk och är under 15 år.
Förslagen omfattar bland annat mord, människorov, grov allmänfarlig ödeläggelse, grov vapenbrottslighet, grova narkotikabrott och terroristbrott. Hemliga tvångsmedel ska enligt regeringen kunna användas i utredningar av dessa brott – även om den misstänkte är under 15 år.
Preventiva tvångsmedel, som används i underrättelsearbete, ska kunna användas för att förhindra att barn rekryteras till kriminalitet. Polismyndigheten och Tullverket får, enligt remissen, samma befogenheter som Säkerhetspolisen tidigare haft inom ramen för den så kallade preventivlagen.
SVT rapporterade i augusti förra året att 93 barn under 15 år misstänktes vara inblandade mordplaner första halvåret 2024, jämfört med 26 barn året innan samma tidsperiod.
Begränsningar – men också nya möjligheter
Även om användningen av tvångsmedel föreslås vara något mer begränsad för barn än för vuxna, betonar regeringen att samma rättssäkerhetsgarantier ska gälla.
Regeringen föreslår också att polisen ska kunna hålla kvar barn under 15 år längre än idag – i upp till tre timmar extra – i samband med förhör eller för att överlämna dem till exempelvis föräldrar eller socialtjänst. För äldre barn, upp till 18 år, föreslås utökade möjligheter att hålla dem kvar i fler fall.
Snabbare än väntat – och tidsbegränsat
Lagändringarna föreslås träda i kraft redan den 1 oktober 2025, nio månader tidigare än vad den bakomliggande utredningen föreslog. Reglerna ska till en början gälla under en femårsperiod. Vid pressträffen deltog även representanter från regeringspartiernas samarbetspartier, däribland Adam Marttinen (SD) och Martin Melin (L), som ställde sig bakom linjen att gängen måste stoppas tidigt.
Christel Prinsén
redaktionschef