Jag-jag-jag och nu-nu-nu hotar demokratin

Demokratin är tråkig och trög. Men motsatsen är värre. Tyvärr kan de själviska och otåliga driva världen i fel riktning.

I sociala medier hör jag allt oftare folk kräva att få som de själva vill omedelbart. Det låter ungefär: Något måste göras. NU. Exakt som JAG vill. Strunt i beredningskrav och torra utredningar. JAG vet ju vad som är bäst så SÄTT IGÅNG.

Problemet med att kvickt få igenom sin specifika önskan är att den med motsatt åsikt lika kvickt kan få igenom sin. Med upplyst demokrati, seg som kola, brottas vi verbalt tills vi hittar en slags mellanväg. Inga får exakt som de behagar, men kompromissen respekterar alla lika. Gott så i sin imperfekta form.  

Winston Churchill sa en gång: ”Demokrati är den sämsta statsformen, bortsett från alla de andra.”

Han sa också: ”En demokrati är en stat där fritt meningsutbyte inte slutar med en begravning”, vilket är värt att begrunda i tider där vissa tar till våld för att få igenom sin vilja.

Tyvärr verkar demokrati och frihet ha blivit något folk tar för givet och glömt värdet av.

Enligt en färsk undersökning från Channel 4 anser mer än hälften av unga britter att världen blir bättre om den styrs av en stark ledare som inte behöver bry sig om parlamentet och val. Visserligen anser 73 procent att demokrati är ett bra eller åtminstone ganska bra sätt att styra landet, men 33 procent tycker att militären bör ta över. 47 procent menar att hela samhället radikalt bör förändras genom revolution.

Detta är chockerande. Vet ungdomarna ens vad demokrati betyder?

Samma tendenser finns tyvärr i Sverige. En femtedel av unga män tog avstånd från påståendet ”demokrati är i alla lägen det bästa systemet” i Ungdomsbarometerns studie förra vintern.

Enligt SOM-institutets mätning från 2023 ansåg visserligen 87 procent av svenskarna att demokratin är ett bättre styrelseskick än andra. Men var femte menade att en stark ledare, som inte behöver ta hänsyn till folkvalda politikers beslut, bättre kan lösa samhällsproblem. Många var också villiga att pausa demokratin vid krissituationer och många ansåg att experter bör få bestämma.

Detta får mig att tänka på USA:s tidigare president Ronald Reagan kloka ord. Han sa att frihet är aldrig mer än en generation från utrotning och påpekade att vi måste fortsätta skydda och kämpa för friheten, samt få barnen att göra detsamma. Annars kommer vi att på vår ålderdom berätta för barnbarnen om hur det var en gång när människor var fria.

Dessvärre tycks många ha glömt. Friheten går baklänges.

Allt fler länder upplever demokratiska bakslag enligt Demokratiinstitutet V-Dem. 2003 levde 50 procent av världens befolkning i demokratier, men i dag är det bara 29 procent.

Enligt The Economist demokratiindex lever nära åtta procent av världens befolkning i en fullvärdig demokrati och 39 procent i auktoritära regimer. Det globala snittet ligger på den lägsta nivån sedan 2006.

Friheten har minskat även enligt Freedom House.

Sverige är ännu ett av de mest friaste, mest demokratiska länderna i världen. Men hur länge till?

Allt färre är medlemmar i partier. Den som engagerar sig riskerar att utsättas för hat. Koranbränningar har fått en stor andel svenskar att backa från yttrandefriheten. Folk lever i filterbubblor i sociala medier och lyssnar till likasinnade. Intresset för demokrati och förtroende för politiska ledare sjunker hos unga och mer än hälften svarade i Ungdomsbarometerns rapport att de inte tror att politiker kan lösa samhällsproblem. Förtroendet för politiker och media sjunker, enligt en Novus-undersökning.

I studierna om synen på demokrati är de som värnar om den oftare högutbildade och äldre. Det visar på vikten av att äldre generationer – som vet vad det kostade att få folkstyre – missionerar, samt hur oerhört avgörande det är att fler klarar skolan.

Den bristande tilliten ökar risken för att människor tar saken i egna händer och röstar fram en despot som sedan berövar oss alla rätten att rösta. Det vore katastrofalt.

Demokratin innebär en herrans massa babbel, men hellre det än att bli tystad.
Carolin Dahlman
Högerliberal debattör på Hjärtat till Höger

Tags

Dela inlägget

LinkedIn
X (Twitter)
Facebook

What do you think?

Boka demo

Boka kostnadsfri demo

Fyll enkelt i dina uppgifter så återkommer vi till dig inom kort. 

Snabbt och smidigt att komma igång
Enkelt att komma igång
1

Boka demonstration

2

Genomgång av tjänsten tillsammans med oss

3

Sätt igång!

Boka kostnadsfri demo