Videofilmen Gd-panelen oktober 2022 – intern film för medarbetare på Skolverket, publicerad på Skolverkets interna Youtubekanal och därför tillgänglig för alla intresserade skattebetalare har väckt uppmärksamhet i sociala medier. Där har den fått spinn och börja leva sitt eget liv. Den har till och med lyckats väcka sådant intresse så att Expressens ledarredaktion nyligen förärat den en egen hyllande (nåja) artikel. ”Bullshit-prästerskapet har fastnat på film.”
Själv fick jag upp ögonen för den under fredagseftermiddagen, alltså i går. Jag slängde ett getöga på den och häpnade, och tänkte, ”men hörde jag rätt? Sitter Skolverkets chef för avdelningen för verksamhetsutvecklingsstöd (vu kallad) tillsammans med verkets generaldirektör samt en innovationsledare och säger saker som ”Och jag brukar prata om att det är lätt att vi asfalterar våra kostigar” (sic!) samtidigt som gd kontrar med att ”vi behöver muskla upp vu” (sic!) följt av ett litet mer bekymrat ”för ibland har det varit lite fritt valt arbete här på myndigheten vad gäller att bygga digitala system och så kan vi inte ha det” (sic!) och där verkets innovationsledare tydligen utvecklat något slags innovationslabb som är en ”tvärorganisatorisk samarbetsyta” (sic!) för myndigheten. Den kompletterar tydligen, om jag förstått det hela rätt, den statliga myndigheten Vinnovas nya möteslokal, lite så där Göteborgsvitsigt kallad ”Samverket”. Där skall, är det tänkt, medarbetare från olika myndigheter tydligen ha sina arbetsplatser och ”co-worka” som det så modernt heter.
Förlåt en lite trögfattad redaktionschef som nu vill ställa en klargörande ordningsfråga för sina läsares räkning så långt komma in i filmen. (12:23 av filmens totalt 17:30 minuter.) Men ”tvärorganisatorisk samarbetsyta”, betyder det på vanlig svenska alltså en ny och lite ballare möteslokal, belägen någonstans bland andra mer traditionella mötes- och konferenslokaler någonstans i myndighetens kontorslandskap och som inte är riktigt lika innovativa?
Det tar cirka 8 minuter och 40 sekunder in i samtalet med gd-panelen innan jag får svar på den basala frågan om den digitala utvecklingsplanen, som tydligen kallas för dipp internt på myndigheten, handlar om Skolverkets interna digitala utveckling, eller om den omsluter den digitala utvecklingen på Sveriges samtliga skolor.
Tro mig. Som förälder till en kille i högstadiet på en privatskola i Stockholms innerstad och en son på det kommunala gymnasiet i Danderyd säger jag bestämt att du inte vill veta svaret på den frågan. Ty då kommer du somna bekymrad ikväll, med stor risk för att drömma mardrömmar om den havererade digitala Skolplattformen i Stockholms stad, som hittills kostat minst en miljard kronor att utveckla, och trots det inte funkar. Samt låg vidöppen för den mest basala vita hackaren, i form av en bekymrad pappa till ett par elever, tillika it-utvecklare, som själv på eget initiativ stresstestade it-plattformen, med ett kanske inte helt betryggande resultat för oss skolföräldrar i huvudstaden.
Jag undrar om det kanske var en icke asfalterad kostig som visade vägen framåt, fast åt fel håll då, till det stora it-haveriet i huvudstadens kommunala skolor?
Fast till Skolverkets försvar kan sägas att vi nu diskuterat en utvecklingsprocess som skall pågå i ”åtta år”, innan något tydligen skall gå i mål, oklart vad. Dessutom är det oklart om detta något skall vara en ”containerlösning” som är en slags ”pilot” som innovationsledaren tycker är spännande, eller om den tidpunkten för avrapporteringen bara är tidpunkten för den stora omtagningen av Dippen? Alltså att de innovationsdrivna verksamhetsutvecklande tjänstemännen på myndigheten då sannolikt skriver en ny uppdaterad digital utvecklingsplan. Typ Dipp 2.0, fast åtta år senare.
Nåväl. Nyhetsbyrån Verifiera blev så upplivad av en inblick i gd-panelens innovationsdrivna inre liv på Skolverket så att vi efterlyser våra läsares favoritexempel på affärsfloskler, fast inom våra bevakningsområden som primärt är hr-frågor, säkerhetsbolag och tillhörande frågor samt affärsjuridik och brottsmålsjuridik samt offentlig rätt i bred och vida bemärkelse. Du får mer än gärna vara anonym när du mejlar in tips och exempel till oss.
Bara ni hjälper oss med bra exempel ur den svenska floskeldjungeln i affärslivet kommer vi ”boxa in arbetet” med branschfloskler i form av en ”bottenplatta” som alltså är en traditionell icke innovationsdriven artikel fullt begriplig och traditionellt läsvärd och lite humoristisk vinklad text med våra läsares bästa exempel. Den kan förhoppningsvis ”bli en framgångsfaktor som tillfredsställer vår målgrupps behov” av att få sig ett litet avslappnande gott skratt då och då.
Som inspiration rekommenderas Farbror Torstens floskelgenerator: ”Nu har du chansen är lära dig snacka skit som en riktig direktör och affärsman. Farbror Torsten vill som bekant bekant tjäna pengar och få makt, och därför har han skapat denna floskelgenerator fylld med corporate bullshit och affärsfloskler. Ni vet alla tomma affärsrelaterade ord och fraser som döljer det man egentligen vill veta.
Bara att klicka fram allt du behöver till ditt nästa möte. Om du vill ägna dig åt skitsnack förstås, annars kan du alltid förolämpa folk eller önska ondskefulla saker.”
Mejla in dina egna bästa floskelexempel från din egen bransch till redaktion@verifiera.se
Andreas Henriksson
Redaktionschef
andreas.henriksson@verifiera.se