
Advokatbyråer Rysslands militära invasion av Ukraina påverkade MSA samma dag som anfallet kom.
”En ny era av farlig stormaktsrivalitet har inletts. Ryssland vill expandera. Kina har siktet inställt på Taiwan. Relationen mellan Iran och Israel förvärras. Krig, inflation och recession präglade 2022 och lär prägla även 2023. Därmed sätts också ramarna och utmaningarna för Mannheimer Swartling. Både vad gäller affärer och transaktioner som rör Ryssland, och vad gäller den ekonomiska utvecklingen i stort. Mannheimer Swartling reagerade omedelbart på den ryska aggressionen. Efter mer än 30 års närvaro i Moskva och tidigare även i S:t Petersburg stängde byrån ned sin ryska verksamhet redan dagen efter invasionen.
Under hela året har byrån också lagt stora resurser på att hjälpa klienter att lämna den ryska marknaden samt att efterleva alla sanktioner”, skriver byrån i sin färska årsredovisning för 2022.
I årsredovisningen berättar ni att byrån stängde ned sin ryska verksamhet redan dagen efter invasionen. Var det ett svårt eller lätt beslut att ta? Hur gick diskussionen och avvägningarna? Var det ett styrelsebeslut eller ett beslut du tog i din roll som managing partner (MP)?
-Det var både svårt och enkelt. Efter mer än 30 års närvaro i Ryssland var Mannheimer Swartling den äldsta icke-ryska byrån i landet, så självklart var det ett jobbigt beslut att ta. I ljuset av allt som hände var dock beslutet enkelt, vi ville helt enkelt inte längre verka på den ryska marknaden. På Mannheimer Swartling är vi väldigt måna om att värna vår fina och starka sammanhållning alla delägare emellan och alla större strategiska beslut fattas därför av delägarna gemensamt, så i princip var det alltså ett bolagsstämmobeslut, säger advokatbyråns managing partner Jan Dernestam, som är placerad på Stockholmskontoret, till Nyhetsbyrån Verifiera.
Hur lätt eller kanske rättare sagt svårt är det att praktiskt stänga ned en verksamhet på en dag, i en huvudstad där ni varit etablerade i över 30 år? Var det bara för de anställda att ta med sig datorerna under armen och köpa flygbiljetter till Stockholm, eller? Kan du beskriva hur ni rent operativt och praktiskt stängde byråns Moskvakontor över en dag.
-Även om det går snabbt att fatta beslut om att stänga ned en verksamhet så tar det förstås längre tid i praktiken. Omedelbart efter beslutet var fattat så började vi avsluta allt operativt arbete men sedan kvarstod förstås all formalia i form av likvidation av filialen och avregistrering hos alla relevanta myndigheter. Vi bedriver alltså ingen verksamhet i Ryssland längre men precis som i Sverige så tar likvidationsprocessen tid. Vad gäller våra medarbetare var majoriteten ryska jurister och för dem blev förstås situationen oerhört jobbig. Några lämnade Ryssland för länder som Turkiet och Dubai, några valde att stanna kvar och bedriva egen verksamhet och några hjälpte vi att få uppehållstillstånd i Sverige.
MSA är fortfarande störst i Norden. Hur gör ni för att säkra den platsen under år efter år på den nordiska affärsjuridiska advokatbyråmarknaden? Finns det inte en risk att ni blir mätta och trötta och plötsligt så har en hungrigare konkurrent passerat er underifrån i storlek och omsättning?
-Vi har aldrig haft som ambition eller mål att vara störst. Vi har en mycket enkel strategi och det är att alltid leverera den absolut mest högkvalitativa rådgivningen och vi ska alltid ha den storlek som krävs för att vi ska kunna bistå våra klienter med deras allra mest komplexa affärsjuridiska ärenden. Så länge vi har så duktiga konkurrenter som vi har, så fortsätter vi förhoppningsvis att hela tiden utveckla vår verksamhet och förbättra allt vi gör. Hård konkurrens leder alltid till affärsutveckling, så förhoppningsvis är risken låg att vi blir mätta och trötta.
Av årsredovisningen framgår också att byrån nyanställer ungefär 70 jurister varje år, oavsett konjunkturläge.
Er advokatbyrå är för tjugonde året i rad den byrå som svenska juridikstuderande har som önskearbetsgivare. Det är i mina ögon en imponerade prestation. Hur förklarar du att ni är så attraktiva i unga juristers ögon när de kliver ut i yrkeslivet?
– Man ska alltid vara försiktig med att recensera sin egen verksamhet och i stället ställa denna fråga till studenterna som år efter år röstar fram oss. Om jag dock får gissa så tror jag att det beror på att vi lyckats kommunicera vilken enormt stark och kollegial företagskultur vi har. Vi hjälper alltid varandra, vårt Lockstep-system gör att vi inte har någon intern konkurrens och vi har roligt på jobbet.
– Kombinerar man detta med ett modernt, empatiskt och coachande ledarskap så tror jag att man har ett ganska bra recept.
Vi ser en fortsatt skakig ekonomisk omvärld med hög inflation och påföljande räntehöjningar, samt vid sidan av det kriget i Ukraina och fortsatt skakiga logistikkedjor i spåren efter viruskrisen. Hur bedömer ni på MSA att det påverkar den svenska och nordiska M&A-marknaden under 2023?
– Detta är tyvärr helt omöjligt att svara på. Jag har dessvärre ingen bättre kristallkula än någon av alla världens nationalekonomer så jag vet faktiskt inte. Jag är mycket bättre på att berätta vad som har hänt än på att berätta vad som kommer att hända! Vi kan dock konstatera att vi i nuläget har mycket att göra men vad som händer senare i år får vi se.
I sitt MP-ord i årsredovisningen beskriver Dernestam också byråns arbete med hållbarhet.
”Vi var den första advokatbyrå i Norden som anslöt sig till Science Based Targets initiative. Åtagandet innebär att byrån har satt upp vetenskapligt baserade mål för att bidra till att klimatmålen i Parisavtalet uppnås. Mål som under 2022 blivit godkända efter en oberoende bedömning. På samma sätt var vi första svenska advokatbyrå att signera The Green Pledge, ett initiativ för miljövänligare skiljeförfaranden.”
Fakta:
Jan Dernestam utsågs till Mannheimer Swartlings Managing Partner (motsvarande vd i ett vanligt aktiebolag) år 2011 och har varit medlem av företagets styrelse sedan 2009. Innan han tog rollen som MP arbetade han med alla former av finansjuridik med en särskild inriktning på leasing och asset finance, lånefinansiering, förvärvsfinansiering och strukturerad finansiering. Han arbetade särskilt mycket med cross-border leasing av flygplan, tåg och fartyg samt exportfinansiering, obligationslån samt regulatoriska frågor för banker och finansbolag. Han är medlem i advokatsamfundet sedan år 2001. Sin jur kand tog han vid Lunds universitet 1995.