Ekobrott Den fejkade kryptovalutan beskrivs ofta som ett av de största internationella ekonomiska bedrägerierna någonsin.
I december 2022 erkände Greenwood sin del i onecoin, och döms i en amerikansk domstol för bedrägeri och penningtvätt. Domen innebär att han får tillbringa ytterligare 15 år bakom lås och bom, eftersom han får räkna bort de fem år som han suttit häktad, rapporterar TT.
Sebastian Greenwoods partner i onecoin, affärskvinnan Ruja Ignatova, är fortfarande försvunnen och internationellt efterlyst av FBI.
Fakta: Onecoin
Onecoin är ett klassikt ponzibedrägeri, fast i modern tappning, som utgav sig för att vara en kryptovaluta. Onecoin var som mest aktivt i sin marknadsföring mellan åren 2015 till 2017. Verksamheten bedrevs av det brittiska bolaget Onecoin Ltd, som grundades av Ruja Ignatova och Sebastian Greenwood. Det finns inga bevis som styrker att onecoin är en faktiskt existerande kryptovaluta och de påståenden som kommer från Onecoin eller Onelife är antingen inte möjliga att verifiera eller ses som lögner.
Onecoins grundare har varit involverade i många liknande bedrägerier, däribland CRIT (Crypto Real Investment Trust), Bigcoin, Brilliant Carbon, Crypto888, Unaico, med flera. Grundarna anhölls mellan åren 2017 och 2019.
Onecoin har som mest haft runt tre miljoner medlemmar i världen, varav runt 60 000 av dessa varit svenskar.
Företaget står sedan den 12 juli 2017 på svenska Finansinspektionens varningslista.
Fakta: Pyramidbedrägeri
Ett så kallat ponizibedrägeri är är ett ekobrottsbedrägeri som lurar investerare genom att deras investeringar i pyramiden går till att betala ”vinster” eller återbäring till tidigare investerare, som befinner sig ovanför dem i pyramiden. Dessa fås att tro att pengarna som betalas ut är en vinst från en legitim affärsverksamhet. Oftast handlar det om någon slags försäljningsorganisation som påstås sälja en produkt eller tjänst eller har tjänat pengar genom en finansiell investering. Uppläggets namn kommer från dess italienska skapare, Charles Ponzi.
Ett pyramidbedrägeri likt detta klarar av att upprätthålla illusionen av att vara en lönsam affärsverksamhet så länge som nytillkomna investerare fortsätter pumpa in friska pengar i organisationen. Det kraschar förr eller senare när ett flertal av dess investerare blir misstänksamma och begär pengarna tillbaka, eller någon eller några fattar misstankar och anmäler det till ekobrottsmyndigheter eller tipsar någon grävande journalist om hur det ser ut bakom kulisserna.
Källa: Wikipedia.
Andreas Henriksson
Redaktionschef