Den 25 november 2024 överlämnades den omdiskuterade utredningen SOU 2024:80 om återvändandarverksamheten till Justitiedepartementet och migrationsminister Johan Forssell.
Utredningen, som pågått i över två år sedan juni 2022, hade i uppdrag att se över reglerna för återvändande och avvisning. I augusti 2023 utökades direktiven till att även omfatta reglerna för inre utlänningskontroller.
Utökade direktivet
Det utökade direktivet inkluderade en översyn av regelverket för inre utlänningskontroller, förslag om rätt att genomsöka elektronisk utrustning, ökad användning av biometri i utlänningsärenden samt ett utökat informationsutbyte.
Syftet med översynen av regelverket för inre utlänningskontroller är att förbättra myndigheternas möjligheter att upptäcka och förhindra olovlig vistelse i Sverige samt att stärka arbetet med återvändande.
Förslag
Utredningen föreslår flera förändringar inom olika lagområden, såsom rättegångsbalken, patientskadelagen, medborgarskapslagen, utlänningslagen, patientdatalagen och hälso- och sjukvårdslagen. Dock påverkas inte skola och sjukvård i den utsträckning som debatten tidigare indikerat.
Ungefär sju av tio personer får avslag på sin asylansökan, och cirka 100 000 människor lever i ett skuggsamhälle. Under 2023 ansökte cirka 13 000 personer om asyl, och samma år tvingades 2 600 personer lämna Sverige. Sedan 2018 har över 20 000 personer lämnat landet under tvång.
För att förbättra informationsflödet till brottsbekämpande myndigheter föreslås en modell där:
1. Uppgifter begränsas och är relevanta – Endast information som är tydligt avgränsad och kopplad till brottsbekämpning delas, och detta gäller utlänningar utan rätt att vistas i Sverige.
2. Proaktiv delning – Myndigheter ges möjlighet att dela uppgifter på eget initiativ, utan att vänta på en specifik förfrågan.
Det föreslås en utökad användning av fingeravtryck och fotografier, där biometrisk data ska kunna lagras längre och användas i samtliga utlänningsärenden. Samtidigt föreslås att åldersgränsen för insamling av biometrisk data sänks från 14 till 6 år. Även användning av biometri i medborgarskapärenden förslås tillsammans med kontroll av vandel.
Myndigheter som omfattas
Flera myndigheter, inklusive Arbetsförmedlingen, Kronofogden, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Kriminalvården och Skatteverket, föreslås omfattas av de nya regelverken för återvändarverksamheten. Däremot undantas Ekobrottsmyndigheten, Åklagarmyndigheten, Transportstyrelsen, Statens servicecenter samt sjukvården, skolan och socialtjänsten från dessa regler.
Effektiva verktyg
Sammanfattningsvis för återvändarverksamheten så ser utredningen följande punkter som effektiva verktyg:
- Fler inre utlänningskontroller
- Informationsplikt för flera myndigheter
- Omhändertagande av mobiltelefoner
- Kroppsvisitationer för att eftersöka ID-handlingar
- Utökad lagring av biometri hos Migrationsverket
- Sänkt åldergräns för fingeravtryck
Christel Prinsén
redaktionschef