Fortsatt starkt folkligt stöd för rättsdatabaser

Sex av tio svenskar är positiva till rättsdatabaser som baseras på offentliga handlingar. Samtidigt vill nio av tio att arbetsgivare genomför bakgrundskontroller vid rekrytering till känsliga roller. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Verifiera i juni 2025.

Totalt uppger 59 procent av de svarande att de har en positiv inställning till rättsdatabaser. Andelen som är mycket positiv har ökat från 21 till 25 procent sedan motsvarande mätning i januari. Samtidigt säger två av tre (65 procent) att de motsätter sig ett förbud mot den typen av tjänster. Endast en liten andel (5%) vill förbjuda rättsdatabaser.

– Rättsdatabaser blir alltmer en självklar del av hur människor söker information och skapar trygghet i vardagen. Undersökningen visar att det finns ett brett folkligt stöd för tillgång till rättslig information – när den används ansvarsfullt, säger Gunnar Axén, styrelseordförande för Verifiera.

Trygghetsfråga på arbetsmarknaden

Den tydligaste signalen i undersökningen gäller arbetslivet. 91 procent anser att arbetsgivare bör genomföra bakgrundskontroller inför tillsättning av roller med särskilt ansvar – exempelvis arbete med barn, ekonomiskt ansvar eller säkerhetsklassade funktioner.

Rättsdatabaser som brottsförebyggande verktyg

Ett viktigt resultat i undersökningen är att sex av tio svenskar (60 procent) anser att tillgång till öppen rättslig information via rättsdatabaser kan bidra till att förebygga brott. Det visar att många upplever transparens som en viktig del i arbetet för ett tryggare samhälle. Genom att möjliggöra informerade beslut, ökad kontroll vid anställningar och högre krav på ansvarstagande, ses rättsdatabaser inte bara som ett kunskapsverktyg – utan också som ett konkret stöd för brottsförebyggande insatser.

– Vi kan alla se hur organiserad brottslighet både infiltrerar den offentliga sektorn och tar över företag. Rättsdatabaserna gör att brottslingar inte kan gömma sig. Undersökningen visar att folk ser transparens som ett verktyg för ökad säkerhet och minskad kriminalitet och inte som ett hot mot integriteten, säger Gunnar Axén.

Informationssökande i vardagen

Undersökningen visar också att rättsdatabaser ses som ett verktyg i vardagliga beslut:

  • 53 procent kan tänka sig att kontrollera ett företag innan de anlitar det.
  • 41 procent kan tänka sig att göra en bakgrundskontroll av skol- eller förskolepersonal – en signifikant ökning från 36 procent i januari.
  • 15 procent uppger att de har avstått från att anlita någon på grund av osäkerhet kring personens bakgrund.

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Verifiera. Datainsamlingen ägde rum 12–18 juni 2025 via webbintervjuer med ett riksrepresentativt urval av 1 027 personer i åldern 18–84 år. Undersökningen är en uppföljning av en tidigare mätning från januari 2025. Ta del av undersökningen i sin helhet här.

För mer information, kontakta:
Gunnar Axén, styrelseordförande, Verifiera
gunnar@verifiera.se

Tags

Dela inlägget

LinkedIn
X (Twitter)
Facebook

What do you think?

Boka demo

Boka kostnadsfri demo

Fyll enkelt i dina uppgifter så återkommer vi till dig inom kort. 

Snabbt och smidigt att komma igång
Enkelt att komma igång
1

Boka demonstration

2

Genomgång av tjänsten tillsammans med oss

3

Sätt igång!

Boka kostnadsfri demo