Ett antal personer hade olovligen bosatt sig på en kommuns fastighet. Kommunen lämnade en skrivelse till dem där det stod att det inte var tillåtet att bo på fastigheten. De uppmanades vidare att ta bort sina tält och andra tillhörigheter samt informerades om att polis skulle tillkallas om de inte avlägsnat sig från platsen ett visst datum. En av de som bosatt sig på platsen överklagade kommunens skrivelse.
Frågan som Högsta förvaltningsdomstolen skulle pröva var om skrivelsen ska betraktas som ett beslut som får överklagas.
En fastighetsägare – privat eller offentlig – som vill att personer som olovligen bosatt sig på dennes fastighet ska avlägsnas måste ansöka om särskild handräckning hos
Kronofogdemyndigheten. Ett verkställbart beslut uppkommer när den myndigheten har meddelat utslag i ärendet. Ett sådant beslut får överklagas till tingsrätt.
Högsta förvaltningsdomstolen konstaterade att skrivelsen utgjorde ett led i kommunens förberedelse inför en ansökan om särskild handräckning. Skrivelsen kunde därmed inte anses utgöra ett beslut utan fick betraktas som en åtgärd som kommunen vidtagit såsomfastighetsägare. Skrivelsen fick därför inte överklagas.