Kvinnan är välkänd i näringslivet. Hon var på sent 90-tal vice vd för Swedbank, marknadsdirektör för Vattenfall i mitten på 2000-talet, en tjänst hon fick lämna under turbulenta omständigheter. Hon har även varit vice vd på både KF och Posten. Efter det har hon haft flera positioner inom reklam och PR. Det har även förekommit rapporteringar i media kring hennes bostadsaffärer.
Åtalet
Enligt stämningsansökan åtalades kvinnan för grovt skattebrott efter att ha lämnat oriktiga uppgifter om inkomster under 2019 på 6,3 miljoner kronor. Skatteverket menar att skatter om 3,4 miljoner därmed har undanhållits.
1,5 miljoner kronor i påstådda utgifter saknar underlag. Skatteverket menar att underlagen har varit privata kreditkortsräkningar och utbetalningar till kvinnans privata konton.
Utbetalningar om 3,4 miljoner har bokförts på avräkningskonto utan tillräckliga underlag, trots att de avsetts vara betalningar till kvinnans eller barnens privata konton.
Utbetalningar om 1,1 miljoner har bokförts som kostnader i verksamheten trots att de varit kvinnans privata kostnader.
En åtalspunkt innefattar även grovt bokföringsbrott. Skatteverket menar att kvinnan brustit i bokföringsskyldigheten där kvitton inte gått att spåra, kostnader för andra bokföringsår har inkluderats samt att utbetalningar om 3,3 miljoner betalats ut på hennes privata konton men även på hennes barns privata konton.
Fängelse och näringsförbud
Idag dömdes kvinnan till ett år och fyra månaders fängelse samt näringsförbud i fem år.
Ett skattetillägg om 40 % på 6 364 488 påfördes också.
Avdragen
Rätten konstaterar att kostnader för resor till barnen, som bott både i Sverige och utomlands, har försökts dra av på företaget när det i själva fallet varit en privat kostnad. Kostnader för de resorna har varit på över en halv miljon kronor.
Bolaget har även betalat resekostnader för en utomstående på 89 000 kronor.
Möbler för 118 000 kronor har upptagits trots att leveransen har skett till hennes hem på Östermalm. Möblerna konstateras inte vara kontorsmöbler.
Advokatkostnader som rört en personlig tvist har även de tagits upp men avvisats.
Parkeringsböter och fodringar hos Kronofogden på 26 000 kronor noteras kan inte dras av på företaget, vilket i sådana fall ska ses som lön.
Personalvårdnadskostnader som botox och pedikyr för 75 000 kronor har bokförts. En sådan kostnad är normalt skattefri upp till 5 000 kronor.
Bokföringsbrottet
Rätten konstaterar att kvinnan, som firmatecknare i sitt eget bolag, har det yttersta ansvaret för sin bokföring. Hon har själv beslutat om löner, utgifter och utbetalningar och har även kontroll över alla konton.
Med hänsyn till de stora omfattande bristerna i bokföringen och att de medfört gynnsamma skattekonsekvenser för kvinnan och hennes bolag anser rätten att hon agerat med uppsåt och gärningen ska bedömas som grov.
Kvinnans förklaringar kan bara bedömas som efterhandskonstruktioner skriver domstolen.
Skattebrottet
Vidare anser rätten att kvinnan själv bär ansvaret för att de uppgifter som inlämnats i inkomstdeklarationen är korrekta.
I bokföringsbrottet har kvinnan agerat med uppsåt, vilket rätten menar även infattar skattebrottet.
Påföljden
Kvinnan döms för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Hon förekommer tidigare i belastningsregistret under fyra avsnitt för trafikförseelser.
Brotten har ett samlat straffvärde på ett år och fyra månader och rätten finner inga förmildrande omständigheter.
Christel Prinsén
redaktionschef