Preskriptionslagstiftningen har inte uppdaterats på nästan 100 år. Den 1 november presenterade regeringen och Gunnar Strömmer, vid en presskonferens, en lagrådsremiss som ska spegla behoven i dagens samhälle.
Preskription innebär att åtal inte längre kan väckas och att en dom inte längre kan utfärdas. När en påföljd preskriberas kan den inte längre verkställas.
Det finns fem kategorier av åtalspreskribering idag och de baseras på straffets allvarlighet.
2 år – om maxstraffet är fänglse i högst 1 år.
5 år – om maxstraffet är mellan 1 och 2 år.
10 år – om max straffet är fängelse mellan 2 och 5 år.
15 år – om max straffet är mellan 5 och 8 år.
25 år – om man straffet är över 8 år.
Om en gärning innefattar flera brott, kan åtal väckas så länge ett enskilt brott fortfarande är inom preskriptionstiden.
Förslagen som presenterades har utformats utifrån de kriminaltekniska möjligheterna, såsom DNA-analyser och digitala spår, som utvecklats och kan användas för att lösa brott som länge varit olösta. Ett av förslagen är att avskaffa preskriptionstiden för brott där livstids fängelse kan utdömas, samt att förlänga preskriptionstiden för allvarliga brott.
Ett annat förslag av förändring är att preskriptionstiden för brott mot barn ska börja löpa från dagen då offret fyller 18 år. Barn har ett särskilt skyddsbehov, och detta ska öka möjligheten för dem att söka rättvisa i vuxen ålder. Detta inkluderar brott som grov fridskränkning och hedersförtryck.
Preskriptionstiden för allvarliga brott med maxstraff över 8 år förväntas förlängas till 25 år, vilket inkluderar brott som människohandel, synnerligen grov misshandel,
grov våldtäkt, synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grovt vapenbrott .
Brott med livstidsstraff ska inte preskriberas, det inkluderar även försök till sådana brott. Mord, spioneri, brott mot rikets säkerhet och grovt sabotage är kategorier där livtids fängelse kan utdömas.
Brott upp till 5 års fängelse är oförändrat
För brott med ett maximumstraff upp till 5 år ska preskriberingstiden vara kvar på 10 år. Detta inkluderar brott bland annat brott som narkotikabrott, narkotikasmuggling, vapenbrott, grovt olaga hot och oaktsam våldtäkt.
” Utredningen bedömer att preskriptionstiderna inte bör ändras för de brott för vilka det föreskrivna straffet inte är svårare än fängelse i fem år.”
I oktober 2023 satt enligt Kriminalvården cirka 4000 personer i fängelse för brott med en straffskala på upp till 4 år. Totalt avtjänade omkring 7000 individer straff i svenska fängelser vid denna tidpunkt. Narkotikabrott och våldsbrott utgjorde två tredjedelar av de intagna.
Källa: Kriminalvården
Utdömda fängelsestraff ska inte preskriberas
Preskriptionstiden för utdömda fängelsestraff slopas helt för att säkerställa att brottslingar verkligen avtjänar sina straff. Det ska i framtiden inte vara möjligt att hålla sig undan straff som sedan preskriberas. Cirka 100 fängelsestraff per år preskriberas och har varit oförändrat i antal under de senaste 10 åren, detta enligt statistik från Kriminalvården.
Alla föreslagna förändringar ska även omfatta brott som ännu inte har preskriberats vid den nya lagens ikraftträdande.
Den förlängda preskriptionstiden förväntas även ha en brottsförebyggande effekt.
Lagändringarna förväntas träda i kraft 1 april 2025.
Christel Prinsén
redaktionschef