Våren 2022 dömdes flera personer som var anställda i Region Östergötland för tagande av muta. En av de dömda är numera anställd vid Polismyndigheten i Linköping. Personen arbetar på IT-avdelningen med IT-forensiska system och IT-brottssystem, enligt sin egen beskrivning på LinkedIn.
IT-forensiska system används till exempel för att extrahera data från beslagtagna telefoner, såsom meddelanden från krypterade appar WhatsApp, Signal, Telegram, samtalslistor, platsinformation såsom GPS och WIFI, Social medier, cloudtjänster, e-post och annan digital kommunikation, i syfte att säkra bevis i brottsutredningar. Det används också för datorer, Ipad och annan teknisk utrustning.
Offentligt anställda inom rättsvårdande myndigheter har tillgång till, och hanterar, känslig information dagligen. Det kan röra sig om sekretessbelagda uppgifter kopplade till pågående brottsutredningar, personuppgifter om misstänkta eller vittnen, samt teknisk information om myndigheters säkerhetssystem och operativa rutiner.
Denna åtkomst medför potentiella risker. Medarbetare inom exempelvis polisens IT-avdelningar kan, beroende på sin roll, få insyn i avancerade övervakningssystem, krypterad kommunikation och detaljer kring myndighetens anställda. I detta fall arbetar individen med systemen som säkrar bevis i brottsutredningar som sedan används av åklagare i sitt arbete att lagföra kriminella.
Nyligen dömdes en åklagare för att hon lämnat ut känslig information till kriminella.
Organiserad brottslighet blir mer och mer kreativa i sitt arbete för att begå brott och för att förhindra att de lagförs. Ekobrottsmyndigheten släppte förra veckan en rapport om lägesbild hur den organiserade brottsligheten arbetar i offentligheten.
Verifiera sökte Polisens presstjänst i Öst gällande mannens anställning som svarar att de inte lämnar information om enskilda anställda.
Christel Prinsén
redaktionschef