Ett land utan gemensamt språk blir splittrat och försvagat

I ett land där invånarna saknar ett gemensamt språk, liksom grundläggande kunskaper om landets historia och kultur, försvagas samhällsgemenskapen. En rad allvarliga problem uppstår eller förstärks på ett sätt som riskerar att underminera samhällets själva grundvalar. Det gäller i allra högsta grad Sverige. Trots det är kunskaper och färdigheter i svenska ännu inte ett tydligt krav för dem som flyttar hit för att bosätta sig permanent, inte ens för att de ska beviljas medborgarskap. Detta skapar en situation där en betydande del av befolkningen, särskilt bland asyl- och anhöriginvandrare, har bristfälliga eller obefintliga kunskaper i landets huvudspråk och därmed också landets historia, kultur och normer.

Konsekvenserna av den språkliga splittringen går djupare och är mer omfattande än många verkar förstå. I vardagliga situationer, som vid läkarbesök eller kontakter med myndigheter, krävs ofta tolk. Dessa rent praktiska konsekvenser av språksplittringen fördröjer och försvårar till exempel myndighetsprocesser. Kommunikationssvårighet ökar också risken för missförstånd och felaktiga beslut. I värsta fall kan detta leda till allvarliga konsekvenser för individers hälsa, liksom möjligheten att förstå rättigheter och skyldigheter. Dessutom är de ekonomiska kostnaderna för tolkverksamhet höga och bekostas av skattebetalarna, inte av dem som anlitar tolkarna.

Än mer oroande är situationen inom landets styrande organ. Man kan bli ledamot i Sveriges riksdag trots otillräckliga kunskaper i svenska och i uppdraget ingår att stifta lagar. Hur kan man anförtros att stifta lagar som ska gälla för hela befolkningen om förståelsen av, kunskapen i språket inte ligger på en hög modersmålsnivå? Att högt ställda krav på kunskap i landets språk inte existerar, undergräver demokratins fundament och kan leda till ett rättssystem där konsekvenserna blir särskilt allvarliga. Om poliser, advokater och andra inblandade inte fullt ut behärskar svenska språket så kan rättssäkra processer inte garanteras. Bristande förmåga att förstå och formulera sig kan leda till missförstånd av lagtexter, felaktiga tolkningar av vittnesmål och därmed också bristfälliga domslut. Själva grunden för en rättssäker stat hotas och kan leda till att oskyldiga döms och skyldiga går fria.

Även inom media, som har en central roll i att informera och granska samhället, kan bristande språkkunskaper få allvarliga följder. När journalister och reportrar inte fullt ut klarar att uttrycka sig korrekt ökar risken för felrapportering och missförstånd. Detta kan i sin tur leda till en desinformerad allmänhet och ett försvagat demokratiskt samtal.

Ett samhälle utan ett starkt gemensamt språk riskerar att fragmenteras. När stora delar av befolkningen inte kan kommunicera effektivt med varandra uppstår isolerade språköar. Det försvårar integration och riskerar att permanenta parallellsamhällen där olika grupper lever sida vid sida utan att förstå varandra. Det gemensamma språket är kittet som håller samman ett samhälle, och när detta försvagas ökar risken för social oro och konflikter.

Det finns även en risk för att den svenska kulturen och det svenska kulturarvet utarmas när allt färre behärskar svenska på en djupare nivå. Litteratur, poesi, humor och traditioner som är djupt rotade i det svenska språket går förlorade eller förvanskas när de inte längre kan förstås eller förmedlas i sin fulla nyans och komplexitet.

För att vända den här utvecklingen krävs ett mycket kraftfullt agerande. Sverige behöver införa krav på mätbart goda kunskaper i landets språk för den som söker svenskt medborgarskap och även för centrala positioner inom samhällets olika sektorer. Satsningar på språkutbildning måste intensifieras, och incitament för att lära sig svenska måste stärkas. Det handlar inte om att förneka värdet av mångfald eller flerspråkighet, utan om att se till att det finns en solid gemensam grund för kommunikation och förståelse i samhället.

Ett land utan ett starkt gemensamt språk är som ett hus byggt på sand – det riskerar att falla samman vid första storm. För att samhället ska ha en chans att vara stabilt, rättvist och framgångsrikt, måste det svenska språkets ställning stärkas. Det är en absolut nödvändighet för att Sverige ska kunna vara en fungerande demokrati, ett rättssäkert samhälle för alla som kallar Sverige sitt hem.

Merit Wager

Tags

Dela inlägget

LinkedIn
X (Twitter)
Facebook

What do you think?

Boka demo

Boka kostnadsfri demo

Fyll enkelt i dina uppgifter så återkommer vi till dig inom kort. 

Snabbt och smidigt att komma igång
Enkelt att komma igång
1

Boka demonstration

2

Genomgång av tjänsten tillsammans med oss

3

Sätt igång!

Boka kostnadsfri demo