”Köp inget nytt i januari”, uppmanade kommunen Vimmerbyborna. Men det är arrogant när politiker kör en skattefinansierad reklamkampanj som försvårar för lokala handel och bossar över folk.
”Januari är den köpfria månaden – häng med!”, skrev Vimmerby kommun på Facebook dagarna efter nyår. ”Köp inget nytt i januari!”
Handlarna i Vimmerby blev självklart rasande. De bidrar med höga skatter och anställer – och som tack får de plötsligt läsa hur politiker och tjänstemän säga åt människor att sluta komma till deras affärer och gallerior. Det är ju ett hån mot handlarna att uppmana medborgarna att stanna hemma och typ virka tumvantar i stället för att köpa nya i butik.
Kommunen svarade på kritiken med att budskapet inte hade granskats innan det sändes ut. Formuleringen var ”missvisande, olycklig, opassande”. Kommunikationschefen, utvecklingschefen och Länsstyrelsen pudlade och duckade lokaltidningens frågor, men verkade inte varken ångra sitt tilltag eller inse vikten av det.
De gladdes i stället alla över uppmärksamheten, att frågan lyfts och diskuteras. Kommunikationschefen i Vimmerby han var nöjd eftersom inlägget hade lett till ”dialog och ”ett levande samtal”.
Han sa till Dagens Vimmerby att ”vi vill inte motverka den lokala handeln på något sätt”. Men hur kan en uppmaning till folk att inte gå och handla INTE motverka handeln?
Lika vimsigt lät det från kommunens utvecklingschef som sa att ”formuleringen är spetsig och ger stora möjligheter att misstolkas”.
Reportern pressade: ”Men det står ju uttryckligen att man ska ha en köpfri januari. Det går väl inte att misstolka?”
Nej. Det är glasklart för alla att kommunens makthavare lattjar omkring planlöst i kommunhuset för skattebetalarnas pengar. Samt att de saknar respekt för invånarna, för näringslivet, för företagarna.
Svensk Handel och Svenskt Näringsliv kallade påhittet för ”ansvarslöst”, ”svårbegripligt” och ”förvånansvärt” i en debattartikel. Det var dock överdrivet milda ord för att beskriva ett medvetet försök att försvåra för lokala butiker – och därmed riskera arbetslöshet och att välfärden krymper.
Sverige har sedan några år svag tillväxt och stigande arbetslöshet. Handeln har drygt en halv miljon anställda, samt står för 14 procent av alla skatteintäkter. 11 procent av Sveriges BNP kommer därifrån, enligt Svensk Handel.
Det är alltså av intresse för vårt land att uppmuntra konsumtion. Både för att skapa jobb och dra in pengar i skatt, som kan gå till olika välfärdsområden.
Vimmerby kämpar redan. Enligt lokaltidningen är ”kommunens ekonomi är hårt ansträngd”.
Skattebetarnas förening gjorde nyligen en jämförelse mellan Sveriges kommuner. Ekonomerna räknade ut att Vimmerby genom att effektivisera och se över kostnader borde kunna spara 8,3 procent eller totalt över 45 miljoner kronor om året inom förskola, grundskola, gymnasium och äldreomsorg.
Det är detta kommunen borde ägna sig åt i stället för att mästra över invånarnas shoppingvanor.
Med tanke på det inträffade kanske ingen överraskning att Vimmerby ligger på plats 210 i Svenskt Näringslivs ranking. Alltså nästan i botten. Nyföretagandet är mycket lägre än snittet i Sverige.
Pia Hofving på leksaksaffären kommenterade ”Köp inget nytt”-kampanjen i Vimmerby Tidning: ”Det är ju vansinne. Vad är det för idiot som kommit på detta rent ut sagt? Alla butiker kommer ju behöva slå igen, ingen har buffert för detta. Vi behöver att man handlar för att kunna betala löner och elen.”
Men lite ”samtal” och bråk i Facebooks kommentarsfält är tydligen vad tjänstemännen vill ha i stället för företagande, tillväxt, inte ökade intäkter och en levande stad.
Jag har inte hittat andra länsstyrelser som gjort liknande kampanjer, men skrev för några år sen om en liknande satsning i Stockholms stad. Risken är att tankegångarna finns och sprids.
Med sådana makthavare lär invånarna till slut tvingas till köpfria månader vare sig de vill de eller inte – eftersom de inte har något kvar när skatten är betald.
Carolin Dahlman
Högerliberal debattör på Hjärtat till Höger