Bra att syna Kalla Faktas metoder

Enligt Wolodarski är MPF:s generaldirektör ”nyttig idiot åt SD”. Det är en provocerande grov anklagelse. Det är uppenbart att TV4 spelar fult och söker klick snarare än sanning. 

”Generaldirektören är nyttig idiot åt SD – dags att avgå”, skrev Peter Wolodarski i helgen. Han riktade en vass anklagelse mot Magnus Hjort, generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar, med anledning av att han anmält Kalla fakta till Granskningsnämnden efter avslöjandet om SD i förra veckan. TV4 hade använt intervjuer från företrädare för myndigheten som gjorts i helt andra sammanhang. 

Det är dock naturligt att en seriös myndighet reagerar över att ett TV-program klipper fult. Självklart ska en myndighet reagera och agera om media använder sig av den för att vilseleda svenska folket. Allt annat vore tjänstefel.

Men Wolodarski använde stora ord. Hjort respekterade tydligen vare sig fria medier eller grundlagen. ”Är han rädd för att annars hamna i onåd hos SD?”, spekulerade DN:s chefredaktör.

Dagens Nyheters redaktion kanske ser hur MPF:s kritik minskar trovärdigheten hos TV4:s granskning. Tidningen tycks ju besatt av att dissa SD, så självklart vill man använda programmets avslöjande fullt ut. Kulturchefen Björn Wiman satt i Nyhetsmorgon och sa att det var det ”mörkaste kapitlet i svensk politisk historia”. Tydligen var han helt okunnig om morden på Olof Palme och Anna Lindh, eller terrordådet på Drottninggatan, med mera. 

Det är inte första gången Kalla faktas redaktion ifrågasätts. Hårdvinklande och fulspelande tycks vara vanligt. Mer sensationsjournalistik än seriösa granskningar. Sökande efter klick i stället för sanningen.

  • 2014 sändes ett program om tillsatser, rester av bekämpningsmedel i vin. Branschen reagerade mot att Kalla Fakta gav en orättvis och felaktig bild. En forskare sa att programmet ”blåst upp en icke-befintlig risk”. Man skulle behöva dricka flera hundra liter vin varje dag för att få i sig de farliga nivåer TV-programmet varnat för.
  • Medierna i P1 reagerade 2018, när Kalla Fakta använde dold kamera och wallraff för att avslöja SFI-utbildningar. Man sa att journalister borde ställa sig frågan om missförhållanden är tillräckligt allvarliga innan man satte igång. Det faktum att TV4 fann att lärare muttrade över skolans brist på datorer kanske inte motiverade smygfilmandet?
  • 2018 riktade Kalla Fakta grova anklagelser mot Ersta barnhospice. Dess verksamhet liknades vid en ”dödsklinik för barn”. I programmet sades att man systematiskt fattade dåligt underbyggda medicinska beslut som riskerar att öka barns lidande och förkorta deras liv. Barnläkarföreningen gick ut till Erstagårdens försvar, då det inte fanns några oberoende medicinska experter i programmet. Tesen vara att barnkliniken svälte barn till döds för att göra ekonomisk vinst. Men bevisen saknades. 

  • Kalla Fakta granskade nu i våras Exportkreditnämnden, EKN, apropå en koppargruva i Kongo. I programmet skildrades allvarliga människorättsbrott, förgiftat dricksvatten och barnarbete, men bilderna visade fel gruva. TV-programmet gjorde en stor grej av att generaldirektören lämnade rummet under intervjun, men situationen var skapad. I P1:s Medierna beskrev GD hur hon flera gånger påpekat att tiden var ute och hon var tvungen att gå. Ändå fortsatte reportern att ställa frågor, tills hon måste gå till nästa möte. Klippet i inslaget var glasklart: en makthavare försökte fly! 

  • Timbros medieinstitut fann att Kalla Fakta 2012 pekat ut H&M som rovgirigt. Detta eftersom företagets underleverantör i Kambodja betalade låga löner till personalen. TMI intervjuade en expert på landet som berättade att lönen inte var låg jämfört med vad andra tjänade i landet. Faktiskt tjänade H&M-arbetarna lika mycket som en lärare, och mycket mer än dem som arbetade i jordbruket. Kalla Fakta gav tittarna intrycket av att Karl-Johan Persson från H&M inte ville svara på frågor, men den som såg hela inspelningen fann att TV-programmet

  • Företaget We Group granskades av Kalla Fakta förra året, och behandlades ganska så illa. Man anklagades för att riktningar och andra bygghandlingar inte var korrekta kring ett badhusbygge, trots att detta berodde på en annan aktör – något som TV4:s journalister inte tog med. I reportaget förekom även felaktigheter och missuppfattningar kring de inblandade personernas roller och ansvarsområden. 


TV4: Kalla Fakta levererade en slags present till vänstern, som kommer att använda granskningar av SD intill sista droppen. I partiledardebatten inför EU-valet nämndes ordet ”troll” 31 gånger. Enligt SVT ägnade Magdalena Andersson (S) 63 procent av anförandet åt att prata kring anonyma konton, och Nooshi Dadgostar (V) använde 89 procent.

Om TV4 är vänster eller inte går inte att säga dock. Men att journalisterna framstår som ganska så skumma är glasklart. En sådan medieaktör gör inte demokratin någon tjänst. 


Carolin Dahlman

Tags

Dela inlägget

LinkedIn
X (Twitter)
Facebook

What do you think?

Boka demo

Boka kostnadsfri demo

Fyll enkelt i dina uppgifter så återkommer vi till dig inom kort. 

Snabbt och smidigt att komma igång
Enkelt att komma igång
1

Boka demonstration

2

Genomgång av tjänsten tillsammans med oss

3

Sätt igång!

Boka kostnadsfri demo