Framtidens makthavare är höger

Det är inte roligt att sitta i opposition så glädjen nådde inga gränser när den svenska vänstern hurrade över mandaten de fick i Europaparlamentsvalet den 9 juni. Även om resultatet blev ett enda extra mandat för Vänsterpartiet, resten behöll sina.

Sedan har vänsterns opinionsbildare online och i media gjort sitt bästa för att sätta bilden över att vänstern vann EU-valet fast det inte är ett val man vinner. Vilket riksdagsvalet är. EU-valet handlar istället inte om våra svenska partier egentligen utan om grupperna i parlamentet de svenska partierna är medlemmar i.

Och resultatet i valet blev att vänstern tappade 46 mandat till högern, så valet ”vanns” av högern.

Det har detta till trots i veckor låtit som om att vara vi hade haft ett riksdagsval idag så hade Vänsterpartiet fått 12 % och Miljöpartiet plötsligt 13 %, och styrt landet. Trots att folk inklusive jag själv, till viss del röst-delar i just det valet, det vill säga röstar på något helt annat än man skulle nationellt.

En sak alla i den svenska vänstern dock ignorerar är det för dem tråkiga faktum att landets framtida makthavare inte är vänster, de är numera höger.

När man gjort opinionsundersökningar bland unga var tidigare ord som feminist och klimatet viktiga. Även om påståendena om en ”generation Greta” alltid varit kraftigt överdrivna i media.

Idag skulle unga ge den riktiga högern egen majoritet om det vore val, de ger nästan M och SD egen majoritet både i skolvalet 2022 och skolvalet 9 juni i år, som handlade om EP. Det är snabb och stor förändring som skett.

Märkligt nog skrev media spaltmeter om ”generation Greta” och hur unga progressiva klimatengagerade skulle rädda framtiden, men nu är det tyst.

Det finns många faktorer som garanterat påverkat. Under 2000-talet och 2010-talet var det stabilt. Ekonomin var god, det var fred i Europa, försvaret skulle nedmonteras för liberalismen och de goda vann. Goda tider helt enkelt. Vi i väst kunde därför fokusera på lyx-värderingar, som gentrifiering, kvotering, feminism och klimataktivism.

Men under 2010-talet började det kanterna av idyllen pyra. Islamiska staten ville ta över världen och livesände halshuggningar. Tusentals unga i väst anslöt. Kriget i Syrien utlöste migrationskrisen. Islamiska terrorister mördade folk på olika platser i Europa, bland annat i attackerna mot Charlie Hebdo och Bataclan i Paris.  Och även Drottninggatan i Sverige då en terrorist mördade 11 personer med en lastbil.

Sedan kom pandemin, Putin invaderade Ukraina och det blev elkris och räntechock. Och nu senast startade Hamas krig mot Israel genom mördandet av 1300 israeler den 7 oktober.

Unga som vuxit upp under de här åren har vuxit upp i en oroligare värld och det påverkar värderingar. De är mer fokuserade på sig själva, på sin hälsa och sin familj till exempel. Det som vänstern och media kallar ”konservativ våg” är i själva verket en naturlig reaktion som fokuserar inåt och på det egna livet.

Men parallellt med dessa omvärldsfaktorer finns en annan faktor som garanterat påverkar dagens unga – migrationsresultatet.

De är de första årskullarna som vuxit upp med ett radikalt demografiskt förändrat Sverige, där vi på bara två decennier gått från åtta miljoner invånare till över tio. De flesta invandrarna kommer kulturellt mycket långt från oss, majoriteten är lågutbildade muslimer från Mellanöstern och Afrika.

Dagens unga har också vuxit upp med negativa konsekvenser av invandringen, det finns få unga idag som inte själva eller någon i deras närhet som blivit rånade av någon med utländsk bakgrund, sexuellt antastad, som bråkat med någon, blivit bötad eller något annat som händer ungdomar idag på bred front.

Dessutom läser de i media sida upp och sida ner med unga med invandrarbakgrund som begått olika grova brott, som sprängningar, våldtäkter eller skjutningar.

Det är råa fakta. Brottsligheten mot unga är stor, det har den varit länge men idag är den etnifierad. Stora grupper av unga med rötter i MENA, även om de är födda här, har vuxit upp och hatar svenskar. Även de som inte valt att bli kriminella.

Varje val har ytterligare minst 420 000 blivit röstberättigade som fötts i Sverige, så 2026 får så många fler rösta. 2030 är det ca 850 000 personer och 2034 hela 1,4 miljoner som vuxit upp i ett trasigare Sverige som får rösta.

Det är stora förändringar på gång i den svenska väljarkåren och det går snabbt. Ändå bryr sig ingen i vare sig media eller vänstern om det här.

Just nu är det nyval i Frankrike, och i opinionsundersökningarna ser högerextrema Nationell Samling, som är fd Front National, ut att få mellan 40 och 46 %. De konservativa öppnar nu för första gången upp att samarbeta med dem. Det gamla socialistiska Frankrike kanske håller på att försvinna.

Det borde bli en ögonöppnare för den svenska vänstern.

Rebecca Weidmo Uvell
fri högerdebattör på sajten uvell.se

Tags

Dela inlägget

LinkedIn
X (Twitter)
Facebook

What do you think?

Boka demo

Boka kostnadsfri demo

Fyll enkelt i dina uppgifter så återkommer vi till dig inom kort. 

Snabbt och smidigt att komma igång
Enkelt att komma igång
1

Boka demonstration

2

Genomgång av tjänsten tillsammans med oss

3

Sätt igång!

Boka kostnadsfri demo