Nya lagar och förordningar 2025

Ett nytt år innebär att flera nya lagar och förordningar träder i kraft. Redan den 1 januari 2025 började följande förändringar gälla:

En uppdatering av Regleringen för myndigheters samverkan mot arbetslivskriminalitet har genomförts. Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Jämställdhetsmyndigheten, Arbetsförmedlingen och Polisen har fått nya instruktioner. Sedan 2018 har dessa myndigheter samarbetat i kampen mot arbetslivskriminalitet. Några av förändringarna inkluderar en gemensam tipsfunktion samt inspiration från Belgien, där fokus ligger på kompetens och specialisering inom myndigheterna samt ett starkare straffrättsligt stöd.

Sänkt skatt på arbetsinkomster och pension införs, där jobbskatteavdraget förstärks för personer med inkomster över 190 500 kronor per år, vilket ger en genomsnittlig skattesänkning på 2 600 kronor per år. Skatten sänks även för personer över 66 år med ett genomsnitt på 1 450 kronor per år. Dessutom tas det förhöjda grundavdraget bort, vilket resulterar i en genomsnittlig skattesänkning på cirka 10 000 kronor årligen.

Bilförare, chaufförer och transportörer har fått Sänkt skatt på bensin och diesel och den kommer att sänkas igen 1 juli 2025 samt 1 januari 2026.

Privatpersoner får Avtrappat ränteavdrag för lån utan säkerhet från 1 januari 2025. Avdraget halveras under 2025 för att helt tas bort under 2026. I framtiden kommer ränta bara kunna dras av för lån med säkerhet som för värdepapper, bostad, båt, bil, bostad för att nämna några.

Ny skyldighet för arbetsgivare att lämna uppgifter om frånvaro på grund av vård av barn. Förändringen innebär att arbetsgivare och individer som ansvarar för att utfärda arbetsgivarintyg numera är skyldiga att lämna uppgifter om frånvaro relaterad till vård av barn eller föräldraledighet. Dessa uppgifter skickas till Skatteverket, som i sin tur vidarebefordrar dem till Försäkringskassan.

Signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet förändras utifrån en dom i EU. Europadomstolen har funnit brister i den svenska lagstiftningen. Ett nytt beslutande organ kommer att sättas upp hos Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten där en begäran från personer ska hanteras. Enskilda individer kan där ställa frågan om myndigheten har läst personens meddelanden samt om det har skett enligt lag.

Ett Stärkt skydd för barn i utsatta situationer trädde i kraft 1 januari 2025. Föräldrabalken och särskilda bestämmelser om vård av unga och socialtjänstlagen stärks för att ge tryggare hem för barn. En ändring handlar om risken för att barn far illa ska ges en starkare möjlighet i bedömningen gällande vad som är bäst för barnet vid frågor om tex boende och vårdnad. Domstolen får ett ansvar att inhämta utlåtande från en psykolog vid svåra fall. Det kommer också att införas rätt till offentligt biträde för barn som utreds om prövning till flytt hos familjehemsföräldrar.

Det omdebatterade ämnet Anonyma vittnen trädde i kraft på årets första dag. Lagen gäller vid brott där minimistraffet enligt straffskalan är fängelse i minst två år. Ett vittne ska kunna lämna information anonymt om det finns risk för att vittnet själv eller närstående utsätts för grov brottslighet.

Genomförandet av det nya Blåkortsdirektivet rör uppehålls- och arbetstillstånd för högkvalificerade personer som arbetar i Sverige. De nya reglerna förenklar processen genom att uppehållstillstånd kan beviljas om anställningen varar i minst sex månader och lönen uppgår till minst 1,25 gånger den genomsnittliga bruttolönen, vilket motsvarar cirka 40 000–50 000 kronor beroende på bransch. En annan uppdatering är att utlänningar som haft Blåkort i ett annat EU-land i minst 12 månader ska få en förenklad ansökningsprocess i Sverige.

Åtgärder mot brott som begås i och genom företag innebär nya krav, där Bolagsverket bland annat får rätt att kräva att en person fysiskt inställer sig hos myndigheten. Detta ska underlätta rensning av felaktiga uppgifter i företagsregistren. Straffen för överträdelser av målvaktsförbudet skärps, och företagskapning omfattas nu av en särskild straffbestämmelse. Dessutom blir ekonomiska föreningar skyldiga att lämna in årsredovisningar.

Christel Prinsén
redaktionschef

Tags

Dela inlägget

LinkedIn
X (Twitter)
Facebook

What do you think?

Boka demo

Boka kostnadsfri demo

Fyll enkelt i dina uppgifter så återkommer vi till dig inom kort. 

Snabbt och smidigt att komma igång
Enkelt att komma igång
1

Boka demonstration

2

Genomgång av tjänsten tillsammans med oss

3

Sätt igång!

Boka kostnadsfri demo